Dorinel Umbrarescu, actionarul majoritar al Bancii Romane de Credite si Investitii (BRCI), a anuntat ca va majora capitalul social al bancii cu 20 milioane de euro, echivalent in lei. Operatiunea urmeaza sa fie votata de catre actionari pe 9 mai.

Banca Romana de Credite si Investitii a prelut aceasta denumire la 10 februarie, dupa ce ATE Bank a fost preluata de Umbrarescu de la Piraues Bank Grecia pentru 10 milioane de euro, acesta controland 93,27% din actiunile bancii. Institutia de credit a inceput cu un capital social de 37 de milioane lei si un imprumut subordonat de 5 milioane euro.

Actionarii BRCI au decis in adunarea din 7 aprilie sa extinda componenta Consiliului de Supraveghere cu doi membri, la cinci persoane, fiind numiti Magdalena Luminita Manea, fost director adjunct al Fondului de Garantare a DepozitelorBancare, si George Romeo Ciobanasu, fost director general adjunct al Bancii Comerciale Carpatica. Numirea celor doi membri urmeaza sa fie aprobata de Banca Nationala a Romaniei. Magdalena Manea si-a inceput cariera in BNR, fiind implicata in dezvoltarea pietei valutare, a administrariii rezervelor valutare, in programul de imprumuturi externe si executarea strategiei de servisare a datoriei externe de la finalul anilor '90, informeaza Mediafax.

George Ciobanasu, cu o experienta bancara de peste zece ani, a mai detinut functii de management in Banca Transilvania, Bancpost si Millenium Bank Romania. "Desemnarea doamnei Magdalena Luminita Manea si a domnului George Romeo Ciobanasu a fost facuta in cadrul strategiei generale a bancii de atragere a celor mai buni specialisti pentru largirea expertizei profesionale si pentru suplimentarea resurselor necesare organizarii bancii in conformitate cu actualul cadru legislativ si noile reglementari ale Bancii Nationale a Romaniei", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit.

Totodata, firma KPMG Romania a fost desemnata ca auditor financiar al bancii pentru o perioada de trei ani. La adunarea din 9 mai, actionarii vor discuta propunerea de numire ca membru in Consiliul de Supraveghere a Ancai Ciontea, director de calitate la Luxten, dupa ce Valentina Siclovan s-a retras.

Ciontea a lucrat in domeniul bancar pe zona de risc, ocupand diverse functii in Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Credit Europe Bank si Citibank Romania. Pentru conducerea bancii au fost propusi Doru Petruti, pentru functia de director general adjunct Divizia Risc, si Eugen Cirstea pentru cea de director general adjunct Divizia Piete Financiare, procedurile de aprobare de catre banca centrala fiind in curs.

Petruti are o experienta bancara de peste 16 ani, ocupand in ultima perioada functia de director al Directiei de Administrare a Riscurilor la Royal Bank of Scotland Romania. Cirstea are o vechime in domeniul bancar de 23 de ani, avand anterior pozitii de vicepresedinte si director executiv la Banca Comerciala Romana.

Propunerea lui Cirstea vine dupa retragerea lui Dorin Badea, fostul director al tre­zoreriei UniCre­dit Tiriac Bank, din functia de vice­presedinte pe tre­zo­re­rie, piete de capital si private banking. Dupa noile numiri si aprobarea de catre BNR, Consiliul de Supraveghere al bancii va fi format din Roxana Moldovanu - presedinte si patru membri, respectiv Stefan Nanu, Magdalena Luminita Manea, George Romeo Ciobanasu si Anca Ciontea.

Conducerea bancii va fi asigurata de Marinel Burduja din pozitia de director general, secondat de patru directori generali adjuncti: Andrei Nicolae Popovici, Gabriel Arsene, Doru Calin Petruti si Eugen Cirstea. La finele lunii decembrie a anului trecut, grupul elen Piraeus Bank a finalizat vanzarea subsidiarei ATE Bank Romania catre omul de afaceri Dorinel Umbrarescu, dupa ce tranzactia, pentru 93,27% din actiunile ATE Bank Romania, anuntata in aprilie, a primit toate avizele necesare.

Omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat in luna aprilie un acord cu Piraeus Bank privind preluarea subsidiarei ATE Bank Romania, in schimbul a 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din actiunile institutiei de credit. Ulterior, Umbrarescu a ajuns la un acord si cu un alt actionar, SIF Oltenia, astfel ca participatia lui a crescut la 93,91% din actiuni.

ATE Bank Romania a fost infiintata in anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa, fiind prima banca cu capital mixt (roman si strain) din Romania. In iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de actiuni. Odata cu schimbarea actionarului majoritar s-a modificat si numele bancii, devenind astfel ATE Bank Romania.
Uniunea Nationala a Cooperatiei Mestesugaresti UCECOM detine 3,83% din actiunile ATE, iar alti actionari, persoane fizice si juridice 2,9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri