Banca elena Eurobank, care detine in Romania Bancpost, a primit acordul fondului de stabilitate financiara al Greciei, principalul sau actionar, pentru atragerea prin vanzarea de actiuni a 2,86 miliarde de euro, fonduri necesare acoperii unui deficit de capital identificat de banca centrala, scrie Mediafax.

Eurobank ar fi a treia banca elena, dupa Alpha Bank si Piraeus Bank, de asemenea prezente in Romania, care atrage in acest an fonduri pentru a-si consolida capitalul, in contextul semnelor ca Grecia incepe sa-si revina dupa criza severa din ultimii ani.

Institutia de credit se asteapta ca procesul de vanzare de actiuni sa se incheie pana in mai, potrivit board-ului bancii, citat de Reuters.

Guvernul de la Atena a revenit pe pietele financiare dupa un exil de patru ani. Statul a atras finantare de 3 miliarde euro printr-o emisiune de obligatiuni pe cinci ani, la un cost sub asteptari, de 4,95%, depasind cu 500 milioane euro suma vizata initial intr-o operatiune suprasubscrisa de circa opt ori.

Alpha Bank si Piraeus Bank au atras cumulat fonduri de 2,95 miliarde de euro in luna martie.

BCR, cea mai mare banca din...
Citeste si: Ultimul SIF iese de la BCR. Evaluarea bancii, cu putin peste BT

Eurobank, la care fondul elen de stabilitate financiara detine 95% din actiuni va lansa o emisiune de noi titluri catre investitori, in cadrul careia actualii actionari, inclusiv fondul, vor renunta la dreptul de preemptiune. Participatia statului va fi astfel redusa semnificativ.

"Eurobank va face marele pas catre revenirea sub control privat", a declarat directorul general al bancii, Christos Megalou, la o reuniune a actionarilor.

Deficitul de capital al Eurobank a fost identificat de banca centrala in urma unor teste de stres derulate in sectorul financiar. Cele mai mari patru banci au fost recapitalizate anul trecut cu 28 de miliarde de dolari de catre fondul de stabilitate.

Noile teste au aratat ca Eurobank are nevoie de 2,95 miliarde de euro.

BCE estimeaza ca bancile...
Citeste si: BCE, despre cele patru mari banci grecesti

Consiliul fondului de stabilitate, care a recapitalizat Eurobank anul trecut cu 5,84 miliarde de euro la un pret de 1,54 euro pe actiune, se va intruni luni pentru a stabili un pret minim pentru noile titluri.

Banca Greciei a anuntat la inceputul lunii martie ca bancile elene au nevoie in total de capital suplimentar de 6,4 miliarde de euro, din care 5,8 de miliarde de euro in cazul celor mai mari dintre ele, respectiv National Bank of Greece, Piraeus Bank, Eurobank Ergasias si Alpha Bank.

Eurobank a inregistrat anul trecut in Romania o pierdere de 40,2 milioane de euro, dupa un rezultat negativ de 35,2 milioane de euro in anul anterior, potrivit datelor publicate de grupul elen.

Activele bancii elene in Romania se situau la sfarsitul anului trecut la 3,85 miliarde de euro, in scadere cu 6% fata de 4,09 miliarde de euro in decembrie anul anterior.

Romaero, compania de...
Citeste si: Romaero si-a majorat capitalul social cu 1,44 milioane lei

Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost, ERB Retail Services IFN, ERB Leasing IFN, Eurobank Finance, Eurobank Securities, Eurobank Property Services, Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti, IMO – II Property Investments, EFG IT Shares Services, EFG Eurolife Asigurari Generale, EFG Eurolife Asigurari de Viata, Retail Development (55,94%) si Seferco Development.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Elefant Online SA majoreaza capitalul social cu doua milioane de euro