Sumele intarziate la rambursarea creditelor reprezentau 3,77% din totalul imprumuturilor acordate de banci la finele lunii ianuarie, potrivit datelor raportate de institutiile Bancare la Centrala Riscurilor bancare a BNR. Restantele la rambursarea creditelor erau de 3.041 miliarde de lei, iar suma imprumuturilor scoase in afara bilantului de catre institutiile bancare se ridica la 15.333 miliarde de lei, "gaura" data de clientii bancilor totalizand 18.374 miliarde lei, fata de totalul creditelor acordate - 565.415 miliarde de lei. Din aceasta suma, persoanele fizice au obtinut numai 7,8%, adica 42.560 miliarde de lei.

Din totalul sumelor neplatite de clienti finantatorilor, cea mai mare suma o reprezinta ratele intarziate la plata peste 90 de zile - 1.274 miliarde de lei. Pe urmatorul loc se claseaza intarzierile pentru o perioada de pana la 15 zile - 809 miliarde de lei. Datoriile in cazul carora intarzierile la rambursare au fost intre 15 si 30 de zile erau de numai 494 miliarde de lei, sumele nerecuperate de banci pentru perioade de pana la 90 de zile fiind mult mai mici.

Numarul clientilor persoane fizice si juridice care nu si-au onorat la timp obligatiile fata de banca se ridica la aproape 9.600. Doua treimi din acestia aveau restante la plata a cate doua sau mai multe credite contractate. Numarul persoanelor fizice care au intarziat achitarea ratelor lunare ale imprumuturilor cu peste 30 de zile la plata creditelor cu valori sub 200 milioane de lei era de peste 154.000, suma restantelor fiind de 684 miliarde. Fata de luna anterioara, numarul rau-platnicilor a crescut cu circa 10.000, dar suma ratelor neachitate s-a diminuat cu aproximativ 9 miliarde de lei.

Cele mai multe credite, pe un an

Din punct de vedere al perioadei de rambursare a imprumuturilor, cea mai mare pondere o detin finantari contractate pe o perioada de pana la 12 luni. Acestea totalizeaza peste 240.000 miliarde de lei, adica aproape 40%, in timp ce imprumuturile luate pe termen mediu sunt de circa 202.000 miliarde de lei, iar cele pe termen lung (de peste cinci ani) - de numai 123.000 miliarde de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri