Comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni a primit instiintarea de retragere din procesul de privatizare a CEC din partea bancii Dexia, au anuntat, marti, reprezentanti ai Comisiei.

Comisia de privatizare a CEC a dat asigurari ca procesul de privatizare a CEC va continua, urmand ca ofertele finale angajante sa fie depuse pe data de 17 iulie. Acest pas va fi urmat de depunerea ofertelor finale financiare dupa care comisia de privatizare va lua o decizie, informeaza Rompres.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind unele masuri pentru continuarea procesului de privatizare a CEC a fost adoptat de Camera Deputatilor, pe 23 mai, cu 145 de voturi pentru, 106 impotriva si doua abtineri

Vanzarea pachetului de 69,8% din actiuni se va face in trei etape, prima dintre acestea fiind deja incheiata, respectiv depunerea ofertelor preliminare neangajate. Urmeaza depunerea ofertelor finale angajante si cea a ofertelor finale angajante imbunatatite ale primilor doi participanti clasati. Comisia de privatizare va putea solicita si oferta celui de-al treilea clasat, daca diferenta dintre ofertele clasate pe primul si al treilea loc este de 10% sau mai putin, raportat la oferta clasata pe primul loc.

Potrivit reprezentantului Ministerului Finantelor, finalizarea procesului de privatizare a CEC constituie o prioritate in programul pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr.199/2005 privind unele masuri pentru continuarea procesului de privatizare a CEC a avut initial raport de respingere din partea Comisiei pentru politica economica, raport inlocuit, ulterior, cu unul de adoptare.

In prezent, CEC apartine in totalitate statului, prin intermediul MFP, avand un statut care-i confera o pozitie speciala in sistemul bancar autohton. Astfel, depozitele constituite de populatie au garantia totala a statului, pe de-o parte, iar pe de alta parte, finantarile acordate sunt destinate exclusiv persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii. Cota de piata ocupata de CEC este de 5,9%, ceea ce ii confera locul patru in bransa.

CEC are un capital social de 1.500 de miliarde de lei, mai mult de 9.000 de salariati si o retea teritoriala formata din peste 1.400 de unitati.

La 25 octombrie 2005, Comisia de privatizare a decis ca toti cei sapte ofertanti pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni la CEC - Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A., Dexia Bank, EFG Eurobank, Erste Bank, National Bank of Greece, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank, Holding A.G. - indeplinesc conditiile de a participa in continuare la etapa a doua a procesului de privatizare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si