KPMG Advisory, administratorul special al Astra Asigurari, anunta ca dosarul de despagubire inaintat de administratorii judiciari ai Oltchim, aflat in insolventa, nu indica un eveniment asigurat, produs in intervalul asigurat si care sa descrie si sa cuantifice un prejudiciu acoperit de polita de asigurare a raspunderii civile emisa de Astra.

Oltchim a incheiat in 2011 la Astra Asigurari o polita de asigurare impotriva deficientelor de conducere in valoare de 10 milione de euro, de 3.000 de euro pe luna, polita fiind reinnoita anual. Raportul privind cauzele intrarii in insolventa ale Oltchim mentioneaza ca o serie de directori din cadrul combinatului, precum si membri ai Consiliului de Administratie din perioada 2009-2012 "au fost implicati in mod direct sau indirect in actiuni/operatiuni ce pot fi incadrate in prevederile articolului 138 din Legea insolventei".

In astfel de cazuri, judecatorul poate dispune ca o parte a pasivului debitorului sa fie suportata de catre membrii organelor de conducere daca acestia au cauzat starea de insolventa. Printre neregulile mentionate in raportul privind insolventa Oltchim se numara vanzarea unor produse sub costurile de productie, cresteri nejustificate ale salariilor, desi compania inregistra pierderi, sau relatii comerciale in conditii defavorabile, cu firme controlate direct sau indirect de catre persoane din managementul combinatului.

Polita de asigurare a fost gasita in arhiva Oltchim in urma cu un an, iar autoritatile si administratorii judiciari ai Oltchim, printre care si avocatul Gheorghe Piperea, au semnalat Astra Asigurari printr-o scrisoare trimisa la 30 aprilie ca datoreaza 10 milioane de euro combinatului Oltchim.

Reprezentantii KPMG explica insa faptul ca: "Cererea s-a intemeiat pe analiza facuta de administratorii judiciari cu privire la cauzele care au condus la starea de insolventa a Oltchim, desi polita nu acopera - potrivit art. 6.7, lit. g., prejudicii decurgand din/bazate pe/atribuibile sau implicand direct sau indirect performantele profesionale ale Asiguratului ori pierderi financiare provocate prin neatingerea obiectivelor propuse prin planul de afaceri al Companiei, contractul de administrare ori management sau ca urmare a insolvabilitatii Companiei. In interesul tuturor partilor, in calitatea noastra de administrator special al ASTRA SA, am solicitat in repetate randuri detalii privind titlul executoriu sau alt document echivalent din care sa reiasa raspunderea civila a conducerii, precum si intinderea daunei cauzate. Ca raspuns la solicitarile noastre, administratorii judiciari ai Oltchim SA insista ca raportul intocmit de ei este documentul necesar si suficient pentru aceasta, contrar prevederilor legale. Din dorinta de a clarifica situatia, am analizat din proprie initiativa dosarul de insolventa al Oltchim cu scopul de a determina daca administratorii judiciari au initiat si, eventual, au finalizat o actiune de atragere a raspunderii conducerii Oltchim in conformitate cu prevederile Legii 85/2006 privind insolventa. In urma analizei, nu am reusit sa identificam o astfel de actiune si pe cale de consecinta vreun drept de creanta castigat de Oltchim SA impotriva membrilor organelor de conducere acoperiti de polita".

Polita de raspundere civila a unor membri din organele de conducere ale Oltchim SA a fost emisa de Astra in iunie 2012 pentru o perioada de un an si prevede o limita de raspundere de 10 milioane euro, fiind reasigurata in proportie de 100% de catre un reasigurator cu rating A acordat de o agentie de rating internationala.

Asigurarea de raspundere profesionala pentru managerii societatilor pe actiuni a devenit obligatorie dupa aparitia Legii nr. 441/2006, aceasta functie devenind o profesie liberala. De altfel, raspunderea se extinde de la manager (director, in terminologia Legii societatilor comerciale), pana la administratorul neexecutiv, membrii consiliului de administratie sau de supraveghere, precum si la cenzori si auditori interni.

Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa la inceputul anului 2013, dupa ce solicitarea de declansare a acestei proceduri a fost aprobata in 30 ianuarie de catre Tribunalul Valcea.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a decis deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala a companiei ASTRA SA. In calitate de administrator special, KPMG, conform deciziei ASF si in baza prevederilor legale, contribuie la re-echilibrarea parametrilor financiari ai societatii de asigurare ASTRA, astfel incat toate drepturile asiguratilor sa fie protejate corespunzator. KPMG a pus la dispozitie o echipa specializata de profesionisti in asigurari, finante, fiscalitate, avocatura, actuariat si specialisti in tehnologia informatiei pentru a duce la indeplinire mandatul primit in conditiile legii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri