Banca ungara MKB va trimite oferte de cumparare a actiunilor bancii comerciale Romexterra tuturor actionarilor acesteia, dupa ce a terminat operatiunea de evaluarea a bancii romanesti, a declarat presedintele bancii Romexterra, Adrian Radu.
Nu au fost precizate detalii financiare ale tranzactiei. "Vom comunica tuturor actionarilor bancii care este procedura tehnica in ceea ce priveste strangerea actiunilor detinute la banca noastra. Decizia le va apartine actionarilor, oferta fiind aceeasi pentru toti, a spus presedintele bancii Romexterra, Adrian Radu, citat de NewsIn.

Oferta a fost facuta dupa ce MKB a evaluat Romexterra Bank si a apreciat ca tranzactia este complexa datorita structurii extrem de dispersate a actionariatului bancii, de aproximativ 100.000 persoane fizice, care detin 77,13% din totalul actiunilor bancii. "Din acest punct de vedere, procedura de strangere a actiunilor va fi una extrem de dificila si costisitoare, care se va extinde pe o perioada de cateva luni", se arata in comunicat.

Scrisorile vor fi trimise prin posta, oferta fiind valabila timp de 60 de zile, in conditiile in care actionarii pot cere informatii referitoare la oferta MKB inclusiv de la unitatile Romexterra Bank.

intelegerea, care initiaza tranzactia de preluare a pachetului majoritar de catre MKB a Romexterra Bank, a fost semnata, joi, la Budapesta. MKB este fosta banca de comert exterior a Ungariei, fiind detinuta in prezent in proportie de 89,62% de banca germana BayernLB, cu sediul central la Munchen.

BayernLB a fost infiintata in 1972 prin fuziunea Landesbodenkreditanstalt si Bayerische Gemeindebank si este in prezent a saptea banca din Germania. In anii 1997 1998, BayernLB detinea 74,97% din stocul actiunilor MKB, pentru ca la sfarsitul anului 2002 cota detinuta sa se ridice la 89,62% din capitalul bancii.

In prezent, MKB este a treia banca din Ungaria si are un profil universal, in portofoliul careia sunt cuprinse produse si servicii, atat pentru populatie, cat si pentru corporatii si intreprinderi mici si mijlocii.

Rating-ul acordat anul acesta de catre Standard&Poors bancii BayernLB a fost AAA, iar MKB a obtinut din partea agentiei Moodys rating-ul A1. Anul trecut, Romexterra Bank a obtinut rating-ul B/B cu perspectiva stabila, din partea agentiei Standard&Poors.

Profitul brut obtinut la sfarsitul anului trecut de Romexterra Bank a fost de 6,2 milioane euro, in crestere cu 120% fata de profitul obtinut in 2004, iar la finele primului trimestru din acest an, banca a obtinut un profit de 2,45 milioane euro, in crestere cu 77,11% fata de aceeasi perioada a anului trecut. in prezent, banca are o cota de piata de 0,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri