SIF Moldova solicita convocarea Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor BCR pentru modificarea statutului bancii si stabilirea datei de intrare in vigoare a modificarilor actului constitutiv.
Erste Bank, castigatorul procesului de privatizare a BCR, va prelua pachetul majoritar al bancii, pana la sfarsitul lunii septembrie. Pentru aceasta este necesara aprobarea modificarii statutului bancii, prin eliminarea prevederii privind adoptarea deciziilor cu o majoritate de 75% din voturi ale actualilor actionari. Banca austriaca s-a obligat, in schimb, sa listeze titlurile BCR pe piata de capital in cel mult trei ani de la preluare.

Pentru modificarea statutului BCR, AVAS, BERD si IFC, care detin impreuna 61,88% din actiunile bancii, au nevoie de acordul celor cinci SIF-uri. Insa, voturile salariatilor care au 8% din actiuni, si o singura societate de investitii financiare, pot modifica actul constitutiv.

Un pachet de 30,12% din capitalul BCR este detinut de cele cinci SIF-uri si, potrivit prevederilor actuale ale statutului bancii, pot bloca orice decizie din AGA, transmite Mediafax.

SIF Moldova preciza, la sfarsitul lunii aprilie, in cadrul AGEA, ca unele clauze ale acordului nu sunt suficient de clar exprimate in contractul de privatizare al BCR si pot conduce la interpretari divergente, iar alte clauze nu au fost mentionate in contract. Conform Consiliului de Administratie al SIF Moldova, cerinta referitoare la majorarea valorii capitalului social cu rezervele legale si statutare ale BCR anterior oricarei alte majorari a valorii capitalului social nu se regaseste in cuprinsul contractului de privatizare.

Pachetul majoritar, de 61,88% din titluri BCR, a fost preluat de Erste Bank, cu 3,75 miliarde de euro, realizandu-se astfel cea mai mare tranzactie din Romania si cea mai mare privatizare din Europa de Sud-Est.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri