Cursul de referinta anuntat marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut nesemnificativ, de la 4,4419 lei/euro la 4,4411 lei/euro, intr-o piata cu volume reduse de tranzactionare si unde cotatiile au fluctuat usor in jurul nivelului de 4,44 lei/euro inca de la deschidere.

Rata de schimb a urcat luni cu 0,79 bani (0,18%), la 4,4419 lei/euro, dupa ce in sedinta precedenta cotatia a scazut la 4,4340 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele sase luni.

Leul s-a intarit mai vizibil marti in raport cu dolarul american, rata de schimb leu/dolar coborand cu 1,31 bani (0,41%), de la 3,2016 unitati la 3,1885 unitati. Paritatea a atins, astfel, un nou minim pentru ultimii aproape doi ani si jumatate. O rata mai mica decat cea de marti a fost anuntata de BNR cel mai recent in 14 noiembrie 2011, data cand dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.

Rata de referinta leu/franc elvetian a scazut nesemnificativ, marti, de la 3,6479 unitati la 3,6476 unitati. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

"In contextul unui calendar economic mai putin incarcat in aceasta saptamana, escaladarea tensiunilor geopolitice din Ucraina ar putea conduce la continuarea deprecierii de ieri a leului, mai ales in conditiile in care moneda locala, aflata in preajma maximelor anului, are un potential de apreciere limitat de posibile interventii valutare oficiale. Totusi, intrucat ne asteptam ca BNR sa nu modifice ratele de politica monetara si rezerve minime la sedinta de azi, credem ca miscarea de depreciere a leului va fi treptata, posibil dincolo de 4,45/euro in perioada imediat urmatoare", afirma analistii ING Bank intr-o nota transmisa marti dimineata, inainte ca BNR sa anunte deciziile luate in sedinta de politica monetara.

Consiliul de Administratie al bancii centrale a hotarat, marti, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, precum si nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

La deschiderea sedintei interbancare de marti, euro a fost cotat la 4,4410 lei, in imediata apropiere a nivelurilor de la finalul sesiunii precedente, de 4,4375 - 4,4405 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a fluctuat intr-un interval ingust, fara reactie la deciziile luate de Consiliul de Administratie al BNR, iar volumele de tranzactionare au fost reduse, potrivit dealerilor.

Astfel, cel mai redus nivel tranzactionat in prima parte a sedintei a fost de 4,4385 lei/euro, iar maximul de 4,4440 lei/euro. Cu putin inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, pe piata interbancara, euro era cotat la 4,4400 - 4,4420 lei, cu 0,15 - 0,25 bani (0,03% - 0,05%) peste inchiderea de luni.

In acelasi timp, zlotul era in stagnare in raport cu euro, iar forintul s-a apreciat cu 0,35%.Ratele medii ale dobanzilor afisate marti dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi sunt de 2,77% - 3,27% pe an. In sedinta precedenta, dobanzile au crescut de la 2,78% - 3,28% pe an la 2,79% - 3,29% pe an.

Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, dar mult peste rata dobanzii la facilitatea de depozit practicata de banca centrala, de 0,5% pe an. Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au ajuns la 2,8% - 3,3% pe an, de la 2,86% - 3,36% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut de la 3,15% pe an la 3,13% pe an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri