Expunerea in franci elvetieni in total credite catre sectorul privat este in prezent de 4,1%, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa, care apreciaza ca rata este mult mai mica comparativ cu alte tari intrucat o mare parte a imprumuturilor a fost refinantata in euro in perioada 2009-2010.

"In acest moment, expunerea in franci elvetieni in total credite catre sectorul privat este 4,1%. Asta pentru ca inca din 2009 am subliniat ca, in mod voluntar, atat pentru banca, cat si pentru clienti creditul se poate refinanta si renegocia, chiar inainte ca francul elvetian sa cunoasca aprecierea la care am asistat", a afirmat Popa dupa conferinta de prezentare a raportului asupra inflatiei.
El a aratat ca procesul de atragere de imprumuturi in franci elvetieni a avut o amploare mai mica in Romania decat in Ungaria, Austria si Polonia.

"Avem in principal o sensibilitate mai mica pentru ca ponderea este mai mica. Cred ca intrebarea fundamentala o punem din punctul de vedere al costurilor acoperite si anume, pe langa aceasta masura proactiva de educarea a publicului, ca trebuie sa aiba in vedere in mod distinct riscul valutar al unui imprumut, mai ales intr-o moneda ca francul elvetian. Putem discuta acum despre eventuala diferenta de curs de-a lungul timpului, de cine urmeaza sa fie acoperita. Si aici trebuie sa recunosc ca trebuie sa mai studiem lucrurile pentru ca nu imi este foarte clar", a mai spus Popa, potrivit Mediafax.

El a punctat ca banca centrala a avertizat in momentul in care "lumea descoperise potentiala bonanta" a creditului in franci elvetieni ca acesta ar putea fi un fals confort si ca de-a lungul a 20-30 de ani cat dureaza un credit ipotecar este foarte posibil se produca si inversari ori de curs, ori de dobanda, ori de amandoua.

Citeste si:
Cum au evoluat restantele romanilor la credite in ultima luna
Restantele romanilor la...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si