Finantele si Consiliul Fiscal au pornit de la abordari diferite privind impactul bugetar al scutirii de impozit pe profitul reinvestit, a precizat, pentru Mediafax, Ioana Petrescu, in replica la afirmatiile presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, care a atras atentia ca Ministerul de Finante a subestimat impactul bugetar al acestei masuri fiscale.

"Opiniile MFP (Ministerul Finantelor Publice - n.r.) si Consiliului Fiscal au plecat de la abordari diferite. Tendinta generala este ca din toti agentii economici care obtin profit, aproximativ 30% din profitul brut va fi folosit in investitii. Dintre acestia, 30,5% reinvestesc in instalatii tehnice si masini, iar din acest procent doar 70% investesc in echipamente tehnologice incluse in subgrupa 2.1, pentru care se poate aplica facilitatea fiscala", a afirmat Petrescu, dupa ce presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat ca Finantele au subestimat impactul, respectiv 500-600 milioane lei anual, pe cand Consiliul a calculat cel putin 2 miliarde lei.

Dumitru a afirmat vineri ca, raportat la PIB, impactul de peste 2 miliarde lei are o pondere de 0,3-0,4%, o suma "deloc de neglijat".
"La nivel anual, Ministerul de Finante spune ca impactul este undeva in jur de 500-600 milioane lei, dupa calculele noastre, intr-un scenariu conservator, discutam de cel putin 2 miliarde de lei", a spus Dumitru dupa conferinta "Cum «albim» economia si crestem incasarile la buget?", organizata de ZF. In schimb, ministrul precizeaza ca, potrivit estimarii Finantelor, toate firmele care utilizeaza echipamente tehnologice incluse in subgrupa 2.1 vor dori sa aplice pentru aceasta facilitate si vor fi eligibile, aratand ca impactul bugetar estimat pentru acest an este de 137,5 milioane lei.

"MFP a avut in vedere, totodata, ca in perioada 1 octombrie 2009-31 decembrie 2010, in care s-a aplicat o facilitate fiscala similara, suma declarata pentru un an, respectiv pentru anul 2010, de catre agentii economici care au beneficiat de facilitate este de 100,15 milioane lei, care reprezenta 0,02% din PIB. Impactul anual estimat de MFP pentru noua masura este de 0,08% din PIB", a explicat Petrescu. Ea a comentat ca estimarea realizata de Consiliul Fiscal a plecat de la premisa ca toate firmele care au profit si au realizat investitii eligibile in 2012 din domeniile industrie, agricultura si telecomunicatii doresc sa utilizeze masura propusa de Guvern.

"De asemenea, Consiliul Fiscal a considerat ca toate cresterile de imobilizari corporale-instalatii tehnice si masini reprezinta achizitii de echipamente noi, fara a lua in considerare ca aceste cresteri pot cuprinde si reevaluari ale echipamentelor deja existente in dotarea societatilor", a mai spus ministrul Finantelor. De altfel, Dumitru a apreciat ca masura ca atare va avea un efect pozitiv asupra mediului economic si ca este bine gandita.

Ministerul Finantelor a publicat joi normele metodologice pentru neimpozitarea profitului reinvestit, faciilitatate care va fi aplicata in perioada 1 iulie 2014 - 31 decembrie 2016. Consiliul Fiscal este o autoritate independenta infiintata in baza Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, care isi propune sa sprijine activitatea Guvernului si a Parlamentului in cadrul procesului de elaborare si derulare a politicilor fiscal-bugetare si sa promoveze transparenta si sustenabilitatea finantelor publice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri