Cardurile emise de institutiile financiare nebancare sub marca proprie sau sigle consacrate nu dau acces detinatorului la un cont bancar propriu, arata proiectul Regulmentului privind emiterea si utilizarea instrumentelor de plata electronica, pus in dezbatere publica de Banca Nationala, pe site-ul propriu.
Cardul emis de catre o institutie financiara nebancara este un instrument de plata electronica ce permite retrageri de numerar si/sau efectuarea de plati din disponibilitatile detinatorului - persoana fizica, puse la dispozitia acestuia de catre IFN sub forma unei linii de credit, fara a se acorda accesul la un cont bancar propriu, institutia financiara nebancara emitenta a cardului deschizand clientilor sai doar conturi de evidenta, precizeaza documentul.

Utilizarea disponibilitatilor banesti de catre detinatorul de card se face prin accesarea contului IFN deschis la o institutie de credit. Institutiile financiare nebancare pot emite si administra carduri de credit doar in derularea activitatilor aferente creditelor de consum, informeaza Rompres.

Cardurile emise de institutiile financiare nebancare pot fi emise sub marca proprie (card proprietar) sau sub licenta unui proprietar de marca (VISA, MasterCard, American Expres, etc).

In ambele situatii aceste carduri nu dau acces detinatorului la un cont bancar propriu. Cardul de comerciant este instrumentul emis de un comerciant sau de un grup de comercianti clientului lor, pentru a permite acestuia achizitionarea de bunuri si servicii exclusive de la comerciantii emitenti sau de la cei care accepta cardul pe baza de contract, fara a acorda accesul la un cont bancar si care evidentieaza cheltuielile efectuate pe o anumita perioada de timp de catre un client. Acest tip de instrument nu se incadreaza in categoria instrumentelor de plata electronica, precizeaza Banca Centrala.

Cardul co-branded este cardul emis de un emitent impreuna cu o entitate care, de regula, are ca obiect principal de activitate comertul sau prestarile de servicii. Cardul co-branded este rezultatul asocierii a doi parteneri, emitent si, de regula, comerciant, care impart veniturile rezultate din asociere furnizand detinatorului/utilizatorului disconturi speciale la vanzarea de produse/prestarea de servicii de catre comerciantul/prestatorul de servicii partener al emitentului.

Chip-cardul sau smart-cardul este cadrul ce ofera posibilitatea procesarii si/sau stocarii unitatilor valorice prin intermediul unui microprocesor integrat (chip) existent in suportul fizic al cadrului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri