Banca Transilvania, a treia institutie de credit din piata romaneasca dupa valoarea activelor si una dintre cele mai profitabile, este in discutii cu mai multe banci pentru achizitia unui portofoliu ori a unei intregi afaceri. Omer Tetik, directorul general al BT, a precizat ca orice portofoliu sanatos este de interes, cata vreme este in linie cu strategia bancii cu capital autohton.

Omer Tetik a fost asaltat de intrebarile jurnalistilor despre o eventuala achizitie la evenimentul prilejuit de imprumutul subordonat in valoare de 40 milioane dolari acordat de IFC, din fondul de capitalizare, bancii romanesti.

"Aceasta este cea de-a treia investitie in regiune a Fondului de Capitalizare al IFC si in total al noualea proiect IFC cu Banca Transilvania. Suntem incantati sa continuam acest parteneriat de lunga durata intre IFC si BT deoarece banca va continua sa se dezvolte si sa imbunatateasca accesul la finantare in regiune”, a declarat Marcos Brujis, seful Fondului de Capitalizare al IFC, un fond de 3 miliarde de dolari care a putut fi creat prin angajamente ale IFC si ale Bancii Japoneze pentru Cooperare Internationala (JBIC).

Potrivit lui Omer Tetik, Banca Transilvania va putea sa finanteze ca urmare acestui imprumut economia romaneasca cu pana la 250 milioane de euro, prin procesul de multiplicare, dar o parte din aceasta investitie ar putea fi utilizata si pentru preluarea unui activ din piata bancara.

"Locul 3 este important si cota de piata conteaza, dar nu este scopul business-ului bancii. Pentru noi conteaza ROE, veniturile nete, cresterea selectiva. Important este sa gasim ceva digerabil, pentru ca nu intotdeauna 1+1 fac 2 in cazul fuziunilor bancare. Exista riscul ca 1+1 sa dea 0,9 si nu este valabil doar in Romania. Noi vom cumpara fie o banca, fie un portofoliu, numai daca credem ca asta aduce valoare adaugata bancii"

El a explicat ca un portofoliu interesant ar fi unul de retail si IMM, zone unde Banca Transilvania are un interes deosebit. "Nu vrem sa cumparam portofolii cu probleme, dar, pe de alta parte, totul depinde de pret. Important este sa cumperi ce ai nevoie, la un pret potrivit".

"Daca este in linie cu strategia noastra, orice banca sau orice portofoliu poate sa fie de interes".

Omer Tetik a dezvaluit ca Banca Transilvania este in discutii cu mai multe banci pentru a cumpara fie portofolii, fie toata afacerea. "Nu sunt multe banci in proces de vanzare si noi discutam cu o banca sau pentru un portofoliu cand apar". In acest context, tranzactia cu IFC contribuie si ea la eventualele fonduri necesare unei preluari, nefiind nevoie, in opinia lui Omer Tetik, de o eventuala majorare de capital.

Totusi, strategia Bancii Transilvania va ramane cea de crestere organica si o eventuala achizitie nu va urmari cu orice pret majorarea cotei de piata. Primul obiectiv al bancii este cresterea organica si majorarea veniturilor operationale.

Totodata, directorul general al Bancii Transilvania considera ca sistemul bancar romanesc a devenit mai sanatos dupa criza.

Omer Tetik: Cred ca bancile si bancherii din Romania sunt mult mai pregatiti decat cei din alte tari.

Noua abordare a bancii vizeaza o concentrare mai mare pe zona de retail, dar fara sa neglijeze zona de IMM, unde Banca Transilvania se identifica ca o banca a micilor intreprinzatori.

Afla mai multe despre rezultatele financiare foarte bune raportate de Banca Transilvania in primul trimestru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri