Implementarea reglementarilor Basel II alaturi de expansiunea fondurilor de garantare va determina o diminuare a costurilor de finantare atat pentru banci, cat si pentru contractanti, considera prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. El a precizat ca, in baza garantiilor oferite de fonduri, se vor reduce provizioanele constituite de banci si cerintele de capital.

"Provizioanele pe care le constituie bancile vor scadea pentru ca se aplica principiul substituirii bonitatii beneficiarului cu cea a garantului. De asemenea, cerintele de capital ale bancilor se vor reduce ca urmare a calitatii de diminuator de risc de credit a garantiilor emise de fond", a declarat Georgescu.

Garantii din fonduri proprii sau de stat

Oficialul BNR a aratat ca fondurile pot acorda garantii prin folosirea resurselor alocate de stat sau din fonduri proprii. In cazul in care fondurile folosesc resursele statului, performanta beneficiarului va fi inlocuita cu cea a statului, careia i se asociaza un risc de credit zero pentru garantii in lei. Daca fondurile folosesc resursele proprii, performanta beneficiarului de credit va fi inlocuita cu cea a fondului, la care se aplica un grad de risc stabilit in functie de ratingul atribuit de agentiile independente de rating sau in functie de modelul institutiilor de credit.

Georgescu a adaugat ca Fondul de Garantare a Creditelor Rurale a fost in ultimii ani cel mai activ din punctul de vedere al garantiilor oferite. De asemenea, in ceea ce priveste structura pe sectoare de activitate, agricultura avea la finele anului 2004 cea mai mare pondere, cu peste 80%. Cele mai multe garantii au fost oferite in lei, insa pentru intreprinderile mici si mijlocii garantiile in valuta au avut o pondere semnificativa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
10 motive pentru a-ti aduce afacerea pe bursa