Unul dintre punctele slabe cu care se confrunta fondurile de pensii din Romania este data de o lipsa cronica de lichiditate a Bursei, care s-ar putea pe viitor sa ne creeze probleme, in sensul ca trebuie gasite locuri, produse, in care fonsurile de investeasca aici in Romania, a declarat Ion Giurescu, vicepresedinte al ASF.

"Sistemul de pensii este si din punct de vedere legislativ unul foarte solid. Este o zona unde nu s-a schimbat foarte mult legislatia primara de la aparitie, iar pe legislatia secundara incepem sa ne adaptam la situatia actuala si sa rafinam cat putem impreuna cu piata aceasta zona, a declarat Ion Giurescu (foto), la Conferinta Pensiilor Private, organizata de Media XPRIMM, la Brasov.

Cu toate acestea, exista, in opinia sa, anumite puncte slabe care ale sistemului, precum contributiile medii, relativ mici, pe Pilonul II, interdependenta de functionare cu sistemul de pensii de stat si lipsa cronica de lichiditate a BVB si instrumente de investitii.

El a adaugat ca, potrivit legislatiei, fondurile de pensii nu pot sa mearga in zone foarte riscante in ceea ce priveste investitiile. "Sa vedem cu vom dezvolta sistemul de investitii a pensiilor. Lucram impreuna cu colegii din piata sa gasim sau sa cream instrumentre adecvate pentru a putea asa cum se cere, sa participam la dezvoltarea economica a Romaniei. In doi - trei ani daca nu facem acest lucru este posibil ca sa inceapa sa iasa bani din tara in alte zone, alte tari si sa fie investiti acolo", a concluzionat Ion Giurescu, vicepresedinte Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

In luna ianuarie a acestui an, Ion Giurescu a declarat pentru 1asig.ro ca "studiem posibilitatea de a acorda fondurilor de pensii o mai mare flexibilitate in politica de plasamente si de a construi acele instrumente care sa permita acestora sa-si indeplineasca cu adevarat rolul de investitori strategici in economia reala a Romaniei. Cred ca nu s-a constientizat inca suficient, nici macar la nivel politic, cat de important poate fi rolul industriei de pensii private in sustinerea economiei".

Pensiile private au castigat 3 MLD. lei in 6 ani

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au castigat aproape trei miliarde de lei din plasamentele realizate in perioada mai 2008 - mai 2014 si au ajuns la active de 15,46 miliarde de lei (3,47 miliarde de euro), potrivit datelor asociatiei de profil (APAPR).

"In cei 6 ani de la lansare (20 mai 2008 - n.r.), fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un numar total de participanti de 6,15 milioane, cu doua milioane mai mult decat cei 4,15 milioane de la start. In prezent, circa 3,7 milioane dintre acestia primesc contributii in mod regulat, luna de luna, in conturile lor individuale de pensii. De la startul sistemului si pana in prezent, sistemul s-a consolidat printr-o serie de fuziuni, care au redus numarul fondurilor de la de la 18 la 8", se arata intr-un comunicat al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

In perioada mai 2008 - mai 2014, fondurile de Pilon II au primit in administrare de la participanti (prin intermediul Casei Nationale de Pensii Publice si a Casei de Pensii Sectoriale a MApN) contributii in suma totala de 12,49 miliarde de lei. "Prin investirea acestor resurse financiare, fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active nete de 15,46 miliarde de lei, generand astfel un castig net pentru participanti in valoare de aproape trei miliarde de lei in sase ani de administrare efectiva (nivelul acestui castig este net de toate comisioanele de administrare)", se mai spune in comunicat.

In perioada analizata, Pilonul II a inregistrat un randament mediu anual de 11,2% (calculat conform standardelor internationale). "In prezent, fondurile de pensii private obligatorii investesc aproximativ 95% din toti acesti bani in Romania, investitiile peste hotare fiind de numai 5%. Doua treimi din portofolii reprezinta titluri de stat, circa 16% sunt actiuni listate, iar restul alte obligatiuni, depozite bancare, fonduri mutuale si altele. Fondurile de Pilon II detin titluri de stat ale Romaniei in valoare de peste 10 miliarde de lei, reprezentand circa 10% din valoarea emisiunilor in circulatie", se arata in comunicat.

Din activele nete de 15,45 miliarde de lei, peste doua miliarde de lei sunt in prezent investiti direct in 35 de companii romanesti listate pe Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB). Astfel, fondurile de pensii de Pilon II asigura circa 10% din lichiditatea medie zilnica a tranzactiilor bursiere. "In ultimul an, fondurile de Pilon II si-au dublat expunerea pe actiuni listate, majorandu-si astfel substantial rolul in economia reala", potrivit APAPR.

La sfarsitul anului 2013, cele mai importante cinci detineri ale fondurilor de Pilon II erau la Fondul Proprietatea - 294,6 milioane de lei, Petrom - 265,6 milioane de lei, Romgaz - 258,7 milioane de lei, Banca Transilvania - 200,5 milioane de lei si Transgaz (129,8 milioane de lei. Top 10 detineri este completat de BRD, SIF5, SIF2, SIF1 si Nuclearelectrica.

Principalele sectoare economice in care au fost directionate investitiile fondurilor de pensii sunt financiar, energie, utilitati si farmaceutice. In cazul marilor companii de stat privatizate partial pe Bursa de Valori Bucuresti in ultima perioada, fondurile de pensii private obligatorii au cumparat detineri importante.

"De exemplu, fondurile de Pilon II detineau la finele anului 2013 circa 13% din oferta publica Romgaz, peste 15% din ofertele Nuclearelectrica si Transelectrica, precum si aproape 24% din ofertele Transgaz (detinere raportata la numarul total de actiuni vandut de stat prin ofertele publice realizate la BVB)", se mai spune in comunicat. Toate calculele APAPR au fost efectuate pentru perioada 20 mai 2008 - 19 mai 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri