Finantele au raportat luni seara cifrele de deficit bugetar pentru primele patru luni din an. Performantele sunt de exceptie daca ne raportam la perioada similara de anul trecut, dar nu se face nicio referire la evolutia fata de cifrele bugetate. Executia bugetara s-a incheiat dupa patru luni cu un deficit de aproape 2 miliarde de lei, reprezentand doar 0,28% din PIB, in scadere de la 1,19% din PIB in perioada similara din 2013.

Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, avertiza recent ca statul sta foarte prost la colectare pe inceput de an si a taiat puternic cheltuielile de investitii. Intentionat sau nu, Finantele nu publica evolutia in ceea ce priveste cheltuielile de investitii fata de anul trecut. Analistii spun ca in pofida unor date foarte bune pe deficit, economia are nevoie ca de aer de investitii.

Dupa primele patru luni din acest an, cheltuielile pentru investitii, ce includ cheltuielile de capital, dar si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, s-au ridicat la 5,9 miliarde de lei, adica 0,9% din PIB. Finantele nu ofera detalii despre cheltuielile bugetate, insa fata de perioada similara a anului trecut scaderea este semnificativa, de la 9,7 miliarde lei (1,55% din PIB). Aflati aici toate detaliile despre deficitul bugetar la patru luni.

Astfel, seful Consiliului Fiscal sugera recent ca Guvernul mascheaza colectarea slaba din primele luni prin reducerea cheltuielilor de capital. Tot Ionut Dumitru avertiza ca Romania sta cel mai slab din UE in ceea ce priveste colectarea taxei pe valoarea adaugata, reusind sa incaseze doar 52% din valoarea totala a bunurilor si serviciilor purtatoare de TVA.

*sursa grafic: Consiliul Fiscal

Cresteri fata de primele patru luni din 2013 au fost inregistrate la incasarile din accize (+1 miliard de lei), impozitul de profit (+647,8 milioane de lei), contributiile de asigurari sociale (+582,4 milioane de lei) si TVA (+428,6 milioane de lei), dar economistul UniCredit Tiriac Bank Mihai Patrulescu considera ca acestea au venit din factori conjuncturali, precum acciza la motorina introdusa de la 1aprilei, care numai ea a adus 700 milioane de lei la buget intr-o luna.

"La momentul prezent, pare a fi un deficit foarte echilibrat, dar trebuie sa vedem daca se va mentine pana la sfarsitul anului, pentru ca mai urmeaza o runda de alegeri. Pe buget conteaza finalul de an, dar si dinamica daca luam in calcul efectele in economie", a subliniat profesorul de economie Dan Armeanu.

In general, statul pune in asteptare banii pentru investitii pana spre sfarsitul anului, ca sa vada daca se incadreaza in tinta, insa in acest an, tinand cont de performanta de pana acum, ar putea sa aiba la dispozitie in toamna foarte multi bani pentru a investi. Avand in vedere ca este o toamna electorala, este foarte interesant de vazut ce decizii va lua Guvernul si unde vor fi cheltuiti banii.

Credeti ca Guvernul va face excese in toamna electorala ce se anunta de pe acum aprinsa? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri