Piata de asigurari a suferit o scadere puternica acum 5 ani de circa 50%, din care in 2013 s-a recuperat 15%. Si in acest an, trendul continua sa fie pe crestere, in contextul in care tariful mediu la politele RCA a avansat cu 7% in primele trei luni ale acestei an, a declarat Albin Biro, membru neexecutiv in conducerea ASF.

"Criza a avut un efect pozitiv din punct de vedere al activitatii asigurarilor. S-a trecut de la cresterea in cantitate, adica a volumului de prime la calitate. La ora actuala societatile in majoritatea lor se concentreaza pe profit, ceea ce este un lucru bun si indica si o satisfactie mai buna a clientilor. Nu cred ca se poate face profit daca clientii nu au incredere in compania respectiva", a spus Albin Biro (foto). Declaratiile au fost facute in cadrul celei de-a XVII-a editie a FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari, organizat de Media XPRIMM.

Astfel, Albin Biro a precizat ca piata asigurarilor nu a avut prea mult de suferit din prisma rezultatelor. Un element pozitiv important este majorarea capitalurilor companiilor, cu 400 milioane euro in 2013.

Albin Biro a mai aratat ca in primul trimestru din acest an s-a inregistrat o scadere a numarului petitiilor si reclamatiilor. "Este de remarcat ca, dupa cativa ani de crestere, tendinta este de reducere.", a adaugat oficialul ASF. Un alt element pozitiv, in opinia lui Albin Biro, a fost reprezentat de cresterea tarifelor la RCA, in medie cu 7% in acest an.

"Aceste majorari sunt necesare si pentru acoperirea reducerilor din 2013. Aici stim foarte bine ca pentru a ajunge resursele atat din punct de vedere al platilor cat si al despagubirilor ar trebui sa revenim macar la acele tarife care au existat acum 5-7 sapte, altfel intotdeauna vom avea clienti care nu sunt satisfacuti de prestatia pietei.", a mentionat Albin Biro.

Printre nerealizarile din domeniu, oficialul ASF a mentionat ca "nici acum nu am reusit (ASF - n.r.) sa liberalizam, sa admitem pe cale legala instrumentarea daunelor de catre terti, adica sa externalizam aceste servicii. Problema cu PAID-ul este foarte departe ca macar in principiu sa fie rezolvata. Modificarea legislativa de anul trecut privind PAID-ul a avut efecte negative. De asemenea, exista problema calitatii reasigurarilor, a inventiilor in acest domeniu si in seriozitatea sau rating-ul societatilor de reasigurare. Se mentine problema asigurarilor de viata, locuinte si a CASCO. Spun problema pentru ca cele trei clase reprezenta totusi o piata sanatoasa; procentul lor este problema, nu vrea sa se ridice peste 15%.", a spus Albin Biro.

El a adaugat ca in 2001-2002 cota de piata a celor trei clase de asigurare se afla undeva la 7% din totalul subscrierilor de polite, "ceea ce reprezinta fidel forta de cumparare a societatii romanesti, a clasei de mijloc care in ultimii ani s-a subtiat foarte mult".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri