Conflictul din Orientul Apropiat, care ingheata miscarile investitorilor straini, oriunde ar plasa ei banii, si scumpirea cu 30% a actiunilor in ultimele trei saptamani, au dus, vinei, la scaderea preturilor titlurilor listate la Bursa de Valori din Bucuresti cu 1,5% fata de sedinta anterioara

Valoarea tranzactiilor efectuate vineri la Bursa de Valori Bucuresti a fost de 26,17 milioane lei (7,29 milioane euro), cu 22% mai putin decat valoare schimburilor inregistrate in sedinta anterioara, iar indicii pietei s-au depreciat cu peste 1,5%fata de ziua de joi.

Indicii pietei au scazut pe toata durata sedintei de tranzactionare. Indicele compozit al bursei, BET-C a scazut cu 1,51%, de la 4.416,95 puncte, pana la 4,350,29 puncte. Indicele vienez, ROTX s-a depreciat cu 1,53%, de la 16.429,63 puncte, pana la 16.178,98 puncte. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece companii listate la BVB a scazut vineri, cu 1,95%, de la 7.481,24 puncte, pana la 7.335,13 puncte. Indicele societatilor financiare BET-FI, a pierdut 2,94% fata de valoarea inregistrata in sedinta anterioara, de la 41.422,73 puncte, pana la 40.206,56 puncte.

"Ziua de vineri a fost o sedinta normala de marcare a profiturilor dupa cresterile la care am asistat in primele trei zile ale saptamanii", a comentat pentru NewsIn, Mihai Piscan, broker la Intercapital Invest.

"Scaderea cotatiilor pe piata bursiera de la Bucuresti are ca argument si conflictul din Orientul Mijlociu. Nu pentru ca pe piata noastra de capital ar exista foarte multi investitori din zona respectiva, ci pentru ca in asemenea perioade toti investitorii intra intr-o stare de asteptare. Daca ne uitam la pietele din regiune, putem spune ca cea romaneasca a reactionat mai lent decat Bursa de la Budapesta, sau Praga, care au inregistrat scaderi de amploare inca de joi", a explicat Piscan.

"Dupa cresterile bruste din primele trei zile ale saptamanii, era normal sa existe si perioade de corectii, mai ales ca acesta este o perioada buna de marcare a profiturilor, care in acest moment depasesc 30%. Probabil ca si in saptamana viitoare vom asista la aceeasi perioada de acumulare, cu oscilatii de pret dar mai putin ample", a comentat Adrian Simionescu, broker la Finance Securities.

Valoarea tranzactiilor efectuate cu titlurile SIF a fost, vineri, de peste 15,15 milioane lei adica 60% din schimburile cu actiuni efectuate in piata. in absenta actiunilor SIF 5 Oltenia de pe piata, cea mai mare valoare a tranzactiei a fost raportata pentru SIF 2 Moldova, care a realizat 7,29 milioane de lei, urmata de valoarea inregistrata in tranzactiile cu actiuni SIF 3 Transilvania, care s-a cifrat la 4,29 milioane lei.

Actiunile Rompetrol Rafinare Consntata s-au ieftinit, vineri cu 3,76%, pana la 0,0742 lei, dar titlurile SNP s-au mentinut la valoarea inregistrata miercuri de 0,515 lei. Spre deosebire de sedintele anterioare, vineri, volumul de actiuni petroliere schimbate a depasit 4,5 milioane de titluri.

in cazul actiunilor bancare, BRD SocGen a pierdut 1,07%, pana la 15,8 lei noi. Scaderile generale din piata au afectat si actiunile Bancii Transilvania care s-au ieftinit cu 2,73% pana la 1,07 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri