Numarul contractelor incheiate saptamana aceasta la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu a depasit pragul de 100.000, fiind mentinuta cota reamarcabila de lichiditate, acest volum facand ca piata la termen sa realizeze in perioada mentionata o medie zilnica de peste 20.700 contracte, informeaza BMFMS.

Ca valoare, suma atinsa se cifreaza la peste 57 milioane de euro, cu o medie de aproape 11,5 milioane pe zi. Una dintre caracteristicile de baza ale intervalului 5-9 iunie a fost cresterea constanta a numarului de pozitii deschise, dovada in acest sens facand-o totalul de la inchiderea de vineri, ajuns la 101.548, cu circa 1.000 peste cel din 7 iulie 2006. Din pespectiva preturilor, investitorii au avut parte de aprecieri in primele trei sesiuni, pentru ca ultimele doua sedinte sa aduca scaderi ale cotatiilor.

Debutul saptaminii in care bursa la termen a consemnat implinirea a noua ani de la prima tranzactie cu instrumente derivate s-a realizat la intensitate maxima, sesiunea de tranzactionare de luni evidentiindu-se cu un volum de tranfer de 24.741 contracte, prin care a fost transferat echivalentul a peste 28,2 milioane de actiuni. Volumul echivalent in RON aferent sedintei s-a ridicat la aproape 50 milioane. Cel mai tranzactionat produs derivat a fost DESIF 5 Oltenia, totalul de la inchidere reprezintand in actiuni echivalentul a peste 8,6 milioane. in sectorul emitentilor bancari s-au detasat contractele pe derivatele avand drept suport actiunile "Bancii Transilvania".

Marti, lichiditatea s-a ridicat la un nivel bun fiind incheiate peste 15.000 contracte futures si options. Aceastea au fost realizate pe fondul aprecierilor majoritatii derivatelor tranzactionate, nota discordanta facand DETLV. La inchidere a fost consemnata o valoare echivalenta cu circa 29 milioane de RON.

Cu aproape 70 la suta din rulajul total al sedintei, derivatele pe actiunile societattilor de investitii financiare au fost preferatele participantilor in piata. in sectorul SIF-urilor, DESIF 5 Oltenia au fost cele mai cautate simboluri, pentru ele totalul contractual depasind granita de 4.800 contracte.

A treia zi a saptamanii a pastrat intact apetitul crescut pentru investitiile la termen. Ca urmare, volumul de tranzactionare a urcat la mai mult de 19.000 contracte, iar valoarea a depasit 39,5 milioane de RON, adica peste 11 milioane de euro. Sectorul societatilor de investitii financiare a ramas cel mai lichid, acesta acaparand aproape 70 la suta din rulajul total.

Sesiunea bursiera de joi a reprezentat varful de lichiditate al saptamanii, cu peste 27.000 contracte si o valoare de 56,5 milioane Ron. in aceesi sedinta s-a consemnat si volumul de exceptie al DESIF 5 pentru care s-au tranzactionat 10,6 milioane de actiuni.

Ultima sesiune a saptamanii s-a finalizat, in conditiile lipsei de la tranzactionare a DESIF 5, liderul autoritar al ultimei perioade, cu o lichiditate buna de peste 17.800 contracte si o valoare corespunzatoare de 30,3 milioane RON. DESIF 2 au fost, cu 9.332 contracte cele mai cautate.

In clasamentul saptamanii s-au impus DESIF 2 Moldova, cu peste 36.000 contracte. Ele au inchis la 1,827 si 1,951 lei/actiune pentru scadentele septembrie si decembrie 2006, valori inferioare cu 0,112 si 0,078 lei/titlu celor de vineri 7 iulie. DESIF 5 s-au plasat pe locul secund, cu aproape 31 milioane de actiuni tranferate de-a lungul celor cinci sesiuni de tranzactionare. Podiumul a fost inchis de DETLV, actiunile "Bancii Trnsilvania " evidentiindu-se prin investitiile realizate pentru toate cele patru scadente disponbile pe piata la termen, cu un plus de lichiditate pentru cea apropiata si cea din martie 2007. DETLV au marcat un volum de aproape 18.000 contracte si au fost cotate la 1,1131 si 1,1725 lei/actiune pentru cele doua date scadente din 2006, respectiv la 1,2498 si 1,26 lei/actiune pentru martie si iunie 2007.

Pentru sectorul valutelor, euro a inchis la 3,6 lei pentru scadenta septembrie, bifand o crestere saptamanala de 0,5 unitati.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri