Guvernul roman ar putea fi dezamagit, luni, la deschiderea licitatiei pentru ultima mare banca detinuta de stat si exista posibilitatea ca autoritatile sa amane vanzarea, sustin unii ofertanti si analisti, citati de Financial Times., informeaza NesIn
Ofertele angajante pentru privatizarea CEC vor fi depuse, luni, 17 iulie, iar castigatorul va fi anuntat in septembrie, potrivit calendarului stabilit de Comisia de Privatizare. Bancile ramase in cursa pentru privatizarea CEC sunt: EFG Eurobank, National Bank of Greece, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank in consortiu cu Raiffeisen International Holding.

In luna mai, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, a declarat ca era convins de decizia de vanzare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), insa el adauga, atunci, ca estimeaza valoarea de vanzare a bancii la un miliard de euro (aproape 1,3 miliarde de dolari), in timp ce analistii financiari au plasat valoarea acesteia la aproximativ o jumatate din aceasta suma.

Un reprezentant al ministerului de finante a confirmat, pentru Financial Times, saptamana aceasta, ca vanzarea ar putea sa fie amanata, pe termen nelimitat, in cazul in care preturile licitate vor fi considerate prea mici, insa a mai spus ca guvernul nu este hotarat asupra sumei care ar constitui o oferta acceptabila. Guvernul roman a amanat vanzarea in luna ianuarie, dupa ce sumele orientative oferite in luna octombrie au fost sub asteptarile autoritatilor.

Patru miri vor mana miresei batrane

Patru banci europene, in frunte cu banca austriaca Raiffeisen, a treia ca marime in Romania, sunt asteptate sa faca oferte. Pe langa Raiffeinsen Bank si banca Ungariei OTP, Banca Nationala a Greciei si EFG Eurobank, de asemenea, din Grecia si-au anuntat participarea la licitatie.

Romania intentioneaza sa selecteze doua sau trei finaliste la jumatatea lunii august si sa finalizeze intelegerea pana la mijlocul lunii septembrie. Cu toate acestea, exista suspiciuni ca vanzarea va decurge conform planului, informeaza Financial Times. "Cred ca exista o mare diferenta intre asteptarile guvernului si valoarea reala", a spus directorul executiv al bancii ungare OTP, Sandor Csanyi. "Orice scenariu imaginabil este posibil", a adaugat el, intrebat daca s-ar putea ca licitatia sa fie anulata.

Sandor Csanyi a mai apreciat ca asteptarile guvernului sunt sustinute de vanzarea, din decembrie trecut, a Bancii Comerciale Romane (BCR), care a inregistrat un pret record pentru o banca est-europeana. Banca Erste a platit, la acea vreme, 3,75 de miliarde de euro, pentru 61,88% din actiunile BCR, de sase ori echivalentul valorii contabile a bancii. "Problema este ca guvernul compara pretul CEC cu pretul BCR, cu toate ca aceasta din urma este o banca mult mai puternica, cu un management mai bun, o gestionare computerizata mai buna, cu angajati mai bine pregatiti in domeniul afacerilor si cu produse mai sofisticate", a mai spus Sandor Csanyi.

Fara Erste si Dexia

De la prima runda de licitare, din octombrie, o serie de banci si-au pierdut interesul, printre care banca franco-belgiana Dexia si cea italiana BMPS. Erste Bank s-a retras, de asemenea, din cursa, dupa ce a castigat licitatia pentru BCR.

Directorul Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, a spus ca valoarea ofertelor ar putea sa creasca, fata de luna octombrie, pe masura ce numarul acestora scade.Pe de alta parte, scaderea numarului de ofertanti si deteriorarea constanta a cotarii pe piata a actiunilor CEC ar putea sa tina ofertele sub tinta stabilita de guvern.

CEC detine 4,5% din piata de capital si 25% din depozitele individuale. Casa de Economii si Consemnatiuni opereaza in 1.400 de filiale, cea mai mare retea din Romania, insa este considerata perimata si ineficienta. Banca si-a estimat valoarea contabila la o suma intre doua sute si 250 de milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri