Schema fiscala pentru restructurarea creditelor, denumita de presa "Electorata", va fi aplicata doar pentru persoanele cu venituri din activitati dependente sub 2.000 de lei pe luna, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015.

Ministerul Finantelor Publice a publicat spre dezbatere publica forma actului normativ, care va fi analizat intr-o prima lectura in sedinta de Guvern de miercuri, potrivit Mediafax.

"Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate dependenta si care realizeaza venituri din salarii, la functia de baza, in sensul acordarii unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luata in calcul la stabilirea bazei impozabile. Pentru a beneficia de deducerea speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55 altele decat alin. (2)-(4), la functia de baza sau venituri brute din pensii de pana la 2.000 lei , inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea", se explica in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Electorata: deduceri lunare

Astfel, deducerile nu vor fi aplicate si pentru alte forme de venituri, altele decat cele obtinute din activitati dependente, din functia de baza.
Schema fiscala este optionala atat pentru debitor, cat si creditor si se va aplica pentru clientii care solicita restructurare la banci si la institutiile financiare nebancare (persoane juridice romane si sucursalele institutiilor financiare straine) inscrise in Registrul General de la BNR.

Deducerea se acorda lunar, incepand cu drepturile reprezentand venituri din salarii si pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singura sursa de venit si reprezinta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei, in anumite conditii, pe baza documentelor justificative emise de imprumutator.

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Electorata: varianta initiala

In varianta elaborata initial, restructurarea creditelor trebuia sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani. Deducerea fiscala era limitata la 500 de lei pe luna.

In urma cu o saptamana, Ministrul Finantelor Ioana Petrescu a indemnat presa sa se adreseze ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea pentru intrebari privind restructurarea "Electorata", la doua luni dupa ce Voinea a declarat ca initiativa este in gradina Ioanei Petrescu.
"Masura de restructurare a creditelor a fost propusa de domnul Voinea. Stie mai multe detalii", a spus Petrescu, intrebata intr-o conferinta de presa cand si sub ce forma va fi aplicata masura de restructurare a creditelor prin facilitati fiscale.

In urma cu doua luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, afirma ca ordonanta de urgenta privind schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei nu se regaseste printre atributiile sale, fiind o problema de politica fiscala.

"Nu e la mine, e pe politica fiscala", a raspuns atunci Voinea, intrebat daca poate da detalii privind stadiul proiectului de act normativ si cand va intra in vigoare masura de spijinire a persoanelor cu credite, anuntata de premierul Victor Ponta.

Presedintele Traian Basescu declara in aprilie ca prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii "electoratei", seful statului mentionand ca doreste ca Banca Natonala sa nu ajunga in situatia de a executa dispozitiile Guvernului.

Ulterior, BNR a raspuns printr-un comunicat in care sustinea ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei a fost conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocand ca semnificativ in acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul Financial Times.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri