Schema fiscala pentru restructurarea creditelor, denumita de presa "Electorata", va fi aplicata doar pentru persoanele cu venituri din activitati dependente sub 2.000 de lei pe luna, iar deducerea din venitul lunar impozabil va fi de 900 de lei, restructurarile fiind permise pana la finele lui 2015.

Ministerul Finantelor Publice a publicat spre dezbatere publica forma actului normativ, care va fi analizat intr-o prima lectura in sedinta de Guvern de miercuri, potrivit Mediafax.

"Se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor pentru persoanele fizice care desfasoara o activitate dependenta si care realizeaza venituri din salarii, la functia de baza, in sensul acordarii unei deduceri speciale lunare pentru credite restructurate ce va fi luata in calcul la stabilirea bazei impozabile. Pentru a beneficia de deducerea speciala lunara pentru credite restructurate, contribuabilii respectivi trebuie sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55 altele decat alin. (2)-(4), la functia de baza sau venituri brute din pensii de pana la 2.000 lei , inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea", se explica in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Electorata: deduceri lunare

Astfel, deducerile nu vor fi aplicate si pentru alte forme de venituri, altele decat cele obtinute din activitati dependente, din functia de baza.
Schema fiscala este optionala atat pentru debitor, cat si creditor si se va aplica pentru clientii care solicita restructurare la banci si la institutiile financiare nebancare (persoane juridice romane si sucursalele institutiilor financiare straine) inscrise in Registrul General de la BNR.

Deducerea se acorda lunar, incepand cu drepturile reprezentand venituri din salarii si pensii aferente lunii ianuarie 2016, pentru o singura sursa de venit si reprezinta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei, in anumite conditii, pe baza documentelor justificative emise de imprumutator.

Citeste si:
Cate mld. vor Finantele sa te imprumute de la banci luna aceasta
Cate miliarde vrea Ministerul...

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la creditele fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Electorata: varianta initiala

In varianta elaborata initial, restructurarea creditelor trebuia sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani. Deducerea fiscala era limitata la 500 de lei pe luna.

In urma cu o saptamana, Ministrul Finantelor Ioana Petrescu a indemnat presa sa se adreseze ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea pentru intrebari privind restructurarea "Electorata", la doua luni dupa ce Voinea a declarat ca initiativa este in gradina Ioanei Petrescu.
"Masura de restructurare a creditelor a fost propusa de domnul Voinea. Stie mai multe detalii", a spus Petrescu, intrebata intr-o conferinta de presa cand si sub ce forma va fi aplicata masura de restructurare a creditelor prin facilitati fiscale.

In urma cu doua luni, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, afirma ca ordonanta de urgenta privind schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei nu se regaseste printre atributiile sale, fiind o problema de politica fiscala.

Citeste si:
Finantele au mai imprumutat vineri 15 milioane de lei de la banci
Finantele au mai imprumutat...

"Nu e la mine, e pe politica fiscala", a raspuns atunci Voinea, intrebat daca poate da detalii privind stadiul proiectului de act normativ si cand va intra in vigoare masura de spijinire a persoanelor cu credite, anuntata de premierul Victor Ponta.

Presedintele Traian Basescu declara in aprilie ca prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost unul dintre artizanii "electoratei", seful statului mentionand ca doreste ca Banca Natonala sa nu ajunga in situatia de a executa dispozitiile Guvernului.

Ulterior, BNR a raspuns printr-un comunicat in care sustinea ca schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei a fost conceputa, initiata si dezvoltata de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, invocand ca semnificativ in acest sens un articol publicat de Voinea pe site-ul Financial Times.

Citeste si:
Spatiul Privat Virtual: persoanele fizice pot accesa noi documente
Spatiul Privat Virtual:...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Florin Citu: PSD a condus economia pe metoda Al Capone, cu doua bugete