Mii de clienti ai societatii de asigurari Omniasig care ar fi primit polite de asigurare falsificate sunt chemati la audieri de ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor. In dosarul politelor false sunt cercetati penal 340 de angajati ai companiei, dintre care 47 cu functii de conducere, conform unor surse din Politie.

Sursele citate au declarat, ca in cursul zilei de marti toate Serviciile de Investigare a Fraudelor de la nivelul inspectoratelor judetene vor primi liste cu persoanele care trebuie chemate la audieri. Politistii vor primi, in premiera, un ghid de ancheta, care va contine un set de intrebari la care clientii Omniasig vor trebui sa raspunda, informeaza Mediafax.

Politistii estimeaza ca, desi numarul celor citati este de ordinul miilor, audierile ar trebui sa nu se extinda pe o perioada mai lunga de doua saptamani. Confom anchetatorilor, reprezentantii Omniasig au incheiat, numai in data de 26 iulie 2013, aproximativ 12.000 de politie de asigurare suspecte. Cele mai multe au fost in judete unde agentii cu maxim 10 angajati au incheiat sute de politie. Astfel, in judetul Covasna au fost incheiate 960 de polite, in Alba - 914 polite, in Harghita - 913 polite, in Mures - 799 de polite, in Maramures - 671 de polite, in Arges - 635 de polite, in Iasi - 507 si in Cluj - 475 de polite. In restul judetelor, numarul politelor intocmite la data de 26 iulie a fost de aproximativ 300.

Maraton in incheierea politelor de asigurare

Surse din randul anchetatorilor au precizat ca unii agenti de asigurari au incheiat, intr-o singura zi de lucru, intre 50 si 184 de polite de asigurare. Potrivit acelorasi surse, angajatii care au incheiat cele mai multe polite au fost recompensati de conducerea Omniasig cu vacante la hoteluri de cinci stele din Turcia, fiind vorba de aproximativ 50 de persoane.

Aproape 340 de persoane sunt cercetate penal pentru abuz in serviciu si fals intelectual, in dosarul politelor de asigurare, dupa ce ar fi falsificat peste 11.670 de polite de asigurare facultative, a anuntat, miercuri, comisarul sef Catalin Ionita, seful Directiei de Investigare a Fraudelor. Ionita a precizat ca dintre cele aproape 340 de persoane, 292 sunt inspectori, brokeri si agenti de asigurari si 47 sunt directori.

Citeste si:
Brokerii: PAID trebuie ajutat sa ajunga la 40% cuprindere in asigurare
Viorel Vasile, PRBAR: Daca nu...

"Discutam despre antedatarea unor polite de asigurare a locuintelor, fiind identificate 11.671 de astfel de polite. Exista suspiciuni privind infractiunile de abuz in serviciu si fals intelectual, fiind inceputa urmarirea penala in cauza. Pana in aceasta faza a anchetei, prejudiciul a fost stabilit la 400.000 de euro", a precizat Ionita. El a mai spus ca o prioritate este, in acest moment, recuperarea prejudiciului, drept pentru care bunurile persoanelor si firmelor implicate vor fi puse sub sechestru.

Aproape 300 de angajati ai Omniasig au fost audiati, la inceputul lunii iunie, in ancheta privind falsificarea unor polite de asigurare facultative. Prejudiciul produs in acest caz a fost evaluat la aproximativ 400.000 de euro, dar anchetatorii suspecteaza ca suma este mult mai mare.

Obiectul falsificarii: antedatarea politelor

Procurorii si politistii au facut, in 14 mai, 49 de perchezitiile la sedii centrale si la sucursale ale Omniasig din Bucuresti si din toate judetele. Anchetatorii au ridicat atunci inscrisuri si au audiat mai multe persoane. Potrivit procurorilor, societatea de asigurare Omniasig incheia polite de asigurare facultativa si le antedata, pentru a crea aparenta ca au fost semnate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare PAID.

Astfel, incepand din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinte obligatia incheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD - polita de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren), in format electronic, separat de incheierea unei polite de asigurare facultativa care ar acoperi aceste riscuri.

Citeste si:
Asigurari de trotinete si biciclete: limita maxima, 1000 de euro
Asigurari de trotinete si...

Prin modificarile aduse Legii 260/2008 de dispozitiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicata in Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 si intrata in vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice si juridice nu mai puteau incheia contracte de asigurare facultativa a locuintelor decat daca incheiau, in prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.

In aceste conditii, sustin procurorii, societatile de asigurare puteau incheia contracte de asigurare facultativa numai dupa ce verificau conditiile existentei asigurarii obligatorii a locuintei, inclusiv, daca asiguratul a platit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru locuintele de tip B.

Sumele de 20 si respectiv 10 euro trebuiau virate de societatile de asigurare in conturile societatii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componenta esentiala in cadrul programului roman de asigurarea catastrofelor), se mai arata in comunicat.

Daune pentru PAID

"Antedatand polita de asigurare facultativa, s-a creat aparenta ca respectivele contracte ar fi fost incheiate intr-un moment in care nu exista obligativitatea incheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a incasarii primei de asigurare revenite PAID", potrivit Parchetului instantei supreme. Procurorii au mai aratat ca, daca ar fi procedat conform normelor legale in vigoare, angajatii companiei de asigurare ar fi trebuit sa incheie, intr-o prima faza, asigurarea obligatorie si sa incaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virata in contul PAID.

Citeste si:
Cate cutremure majore au fost in Romania in ultimii 100 de ani
PAID: In ultimii 100 de ani,...

"Numai dupa acest moment compania in cauza putea incheia contracte de asigurare facultativa. Practic, orice contract de asigurare facultativa incheiat in absenta unui contract de asigurare obligatorie a creat in dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract", a precizat Parchetul ICCJ. Unicul obiect al verificarilor desfasurate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de companie in a doua jumatate a anului 2013, preciza asiguratorul.

"Unicul obiect al actiunii de verificare desfasurata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de compania noastra in a doua jumatate a anului 2013, respectiv in perioada de intrare in valabilitate a politelor PAD. Compania noastra va colabora pe deplin si va pune la dispozitia autoritatilor toate documentele si informatiile solicitate. In acelasi timp, am demarat o investigatie interna pentru a lamuri in intregime aceasta situatie", arata Omniasig intr-un comunicat de presa.
Distribuirea politelor PAD (polita de asigurare impotriva dezastrelor) s-a facut prin intermediul actionarilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) pana in luna iulie a anului trecut, printre care nu figura si Omniasig. Ca urmare a semnarii unui protocol cu PAID, Omniasig a inceput in luna august sa distribuie polite PAD.

Acoperire pentru locuinte in cazul catastrofelor

Conform legislatiei, toti proprietarii de locuinte au obligatia sa incheie polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, care ofera acoperire impotriva riscurilor catastrofice in limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, in functie de structura constructiva a locuintei asigurate. Societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale, fie ca sunt sau nu actionar PAID, pot incheia pentru aceste categorii de riscuri asigurari facultative ale locuintelor numai pentru partea din suma asigurata care depaseste suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).

In afara de Omniasig, PAID a semnat protocoale si cu alti asiguratori si, incepand cu luna august 2013, portofoliul societatii a crescut constant luna de luna. Astfel, la finele lunii iulie, PAID avea emise 320.658 de contracte, iar o luna mai tarziu ajunsese la 423.132 de polite. La finele anului trecut, numarul politelor PAD a ajuns la 736.318, de la 331.131 contracte la 31 decembrie 2012. La finele lunii aprilie a acestui an, PAID avea 1,16 milioane de polite in portofoliu.

Datele asociatiei asiguratorilor din Romania (UNSAR) arata ca, la finele lunii septembrie 2013, Omniasig avea 278.128 de polite in vigoare in clasa de asigurari de incendiu si calamitati naturale, de la 329.778 la finele lunii iunie 2013. In total, la finele lunii septembrie 2013, portofoliul Omniasig numara 1,33 milioane de polite, comparativ cu 1,367 milioane la finele lunii iunie 2013.

Cu un capital de 439,6 milioane de lei, Omnniasig este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care detine peste 99% din actiunile asiguratorului roman. Societatea este al doilea jucator pe piata locala a asigurarilor. VIG mai detine pe piata romaneasca BCR Asigurari de Viata si Asirom. Anul trecut, subscrierile Omniasig au scazut cu 14,2% fata de 2012, la 881,1 milioane de lei, pe fondul reducerii veniturilor din polite RCA si CASCO cu 11,5%, respectiv 33,1%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
AUDIERI in cazul Omniasig: 300 de angajati chemati la sediul Politiei
Setari Cookie-uri