Libra Internet Bank, una dintre bancile mici din piata, dar activa pe segmentul de start-up-uri si profesii liberale, a semnat un acord cu Fondul European de Investitii pentru garantarea creditelor de pana in 25.000 de euro. Microfinantarile beneficiaza de dobanzi medii de 10%, nefiind necesare garantii din partea antreprenorilor.

Potrivit reprezentantilor Fondului European de Investitii (FEI) si ai Libra Internet Bank, microfinantarea este un instrument subestimat, cu un pronuntat caracter social. Practic, microfinantarea sustinuta prin programul Progress Microfinance de Comisia Europeana se adreseaza categoriilor vulnerabile, precum somerii, tinerii antreprenori sau persoanele in proces de reconversie profesionala.

Fondul European de Investitii nu percepe un comision de garantie, asa cum se intampla in cazul altor tipuri de garantii acordate de statul roman prin FNGCIMM. Libra Internet Bank a primit in cadrul acordului un plafon de garantare de 30 milioane lei, creditele urmand sa fie garantate in proportie de 75% de FEI, in timp ce pentru restul de 25% banca isi asuma riscul de credit pe baza unui contract de fideiusiune. Potrivit estimarilor, in jur de 400 de microintreprinderi ar putea beneficia de aceasta solutie.

*Fideiusiunea este definita prin art. 2280 noul cod civil ca fiind „contractul prin care o parte, fideiusorul, se obliga fata de cealalta parte, care are intr-un alt raport obligational calitatea de creditor, sa execute, cu titlu gratuit sau in schimbul unei remuneratii, obligatia debitorului daca acesta din urma nu o executa.

Microfinantarile pot fi de maximum 25.000 de euro, echivalentul in lei, pe o durata de 5 ani, iar dobanda variaza in functie de vechimea si credibilitatea companiei si antreprenorului. Potrivit lui Emil Bituleanu (foto centru), presedintele Libra Internet Bank, in cazul acestei solutii un antreprenor sau un fermier va beneficia de dobanzi mai mici cu echivalentul comisionului de gestiunea perceput de FNGCIMM pentru produse similare de finantare.

Dobanda medie se invarta in jurul a 10% pe an, dar in cazul companiilor cu vechime si credibilitate, Bituleanu a precizat ca DAE poate sa coboare si pana la 9%. In general, pentru imprumuturile acordate profesiilor liberale de Libra Internet bank, DAE este mai mic cu 1% fata de finantarile pentru IMM-uri. Profesiile liberale vizate de banca sunt cele de medici, farmacisti, juristi, arhitecti, contabili, specialisti IT, psihologi, practicieni in insolventa, mediatori, evaluatori, formatori, notari sau executori judecatoresti.

Emil Bituleanu: Cred ca la momentul prezent, nivelul dobanzilor este corect si caracterizeaza pe deplin piata.

Bituleanu a explicat ca pentru a lua decizia de creditare in cazul unui start-up, al unui cabinet de avocatura sau in cazul unui medic, conteaza foarte mult impresia personala. "Un antreprenor trebuie sa aiba un limbaj credibil de business. Trebuie sa puna accentul pe cum isi va vinde produsul si nu pe cum vrea sa dezvolte productia, pentru ca este important cui si cum reusesti sa vinzi", a explicat presedintele bancii.

De obicei, antreprenorul vine cu un plan de afaceri in minte, dar banca il prelucreaza astfel incat sa devina bancabil, daca crede in respectiva afacere.

Un antreprenor la inceput de drum poate opta si pentru un program de finantare nerambursabila de la stat, dar va trebui sa faca pe cont propriu cheltuielile si sa astepte ulterior sa ii fie decontati banii. In cazul multor antreprenori, presiunea investitiei este atat de mare incat nu isi permit sa astepte un an sau doi pentru a primi banii nerambursabili de la stat. De aceea, solutiile de finantare de la banca sunt mai la indemana, desi vin la alte costuri.

"Observam ca a inceput sa creasca cererea de credite, inclusiv pentru investitii".

Libra Internet Bank acorda in medie 5 credite noi pe zi, iar in primele cinci luni din an a consemnat o crestere a volumului cu circa 5%, de la 877 milioane de lei, la 920 milioane lei. Totodata, anul trecut, banca a inregistrat un avans al activelor cu 55%.

Banca exploateaza preponderent nisa profesiilor liberale si a microintreprinderilor (firme cu pana in 9 anagajati) si garanteaza un raspuns al cererii de creditare in maximum 10 zile de la depunere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri