Printre dealerii primari de pe piata locala de obligatiuni ar putea fi 3-4 banci globale care discuta in prezent cu autoritatile, dupa ce Finantele au anuntat ca selectia aranjorilor la emisiunile externe se va face dintre dealerii activi pe piata interna, a declarat seful Trezoreriei, Stefan Nanu.

"Ca sa fii dealer primar nu este nevoie de un birou local. Trebuie stabilita legatura cu Safir (sistem de depozitare si decontare a instrumentelor financiare, administrat de BNR) si un contract de custodie cu o banca locala", a explicat directorul Directiei Trezoreria Statului, Sefan Nanu, la o conferinta Euromoney organizata la Bucuresti. El anuntase anterior ca lead managerii si aranjorii emisiunilor internationale pe care Romania le lansa se vor alege dintre dealerii primari cei mai activi pe piata locala, potrivit Mediafax.

Pe piata locala activeaza in prezent 9 dealeri primari: Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Société Générale, Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Europe Plc. Dublin – Sucursala Romania, ING Bank N.V. Amsterdam – Sucursala Bucuresti, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank.

Potrivit unui regulament BNR, dealerii primari au obligatia sa adjudece in nume propriu si/sau in numele clientilor minimum 3% din totalul valorii adjudecate de catre Ministerul Finantelor Publice, aferenta emisiunilor de titluri de stat plasate in perioada evaluata pe piata interna, denominate in moneda nationala si/sau in valuta, iar valoarea ponderata a titlurilor de stat adjudecate in nume propriu sa fie minimum 2% din totalul valorii ponderate adjudecate de catre Ministerul Finantelor Publice, aferenta emisiunilor de titluri de stat plasate in perioada evaluata pe piata interna, denominate in moneda nationala si/sau in valuta.

In acelasi timp, valoarea de decontare ponderata a tranzactiilor de vanzare si cumparare cu titluri de stat romanesti emise pe piata locala, derulate in nume propriu pe piata secundara a titlurilor de stat, in ultimele 12 luni, trebuie sa reprezinte minimum 3% din totalul ponderat al tranzactiilor cu titluri de stat derulate pe piata secundara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri