Mihai Tanasescu, vicepresedinte BEI, a afirmat ca infiintarea unei banci de dezvoltare in Romania este foarte importanta si necesara pentru reluarea unor segmente de creditare. De asemenea, el a subliniat rolul acesteia in atragerea de resurse financiare semnificative si de imprimare a unei directii strategice de dezvoltare.

"In Romania, un lucru foarte important pentru o reluare a unor segmente de creditare este si infiintarea unie banci de dezvoltare, care sa joace un rol de coordonator, un rol strategic, care sa atraga resurse de la institutii financiare internationale si de pe piata de capital pe care sa le distribuie in diverse directii. Poate fi un exercitiu care creeaza incredere intre sectorul bancar privat si stat", a afirmat joi Tanasescu dupa o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

El considera ca o banca de dezvoltare se poate crea pe actuala structura a CEC Bank sau prin comasarea acesteia cu EximBank, cealalta banca de stat. "Am ridicat aceasta problema recent, zilele astea, si sper sa se poata face", a spus Tanasescu.

Oficialul Bancii Europene de Investitii a dat ca exemplu alte state cu banci de dezvoltare, precum Germania, Franta sau Italia, unde acestea reprezinta "vehicule" de atragere de fonduri si imprima o directie strategica de dezvoltare.

Linia strategica de dezvoltare, o chestiune de viziune

"Spre exemplu, daca vrei sa mergi pe segmentul energiei si poti sa atragi o finantare de la BEI de 1 miliard euro pe care poti sa-l planifici pe 2-5 ani si-l gandesti astfel incat sa imprimi o linie strategica de dezvoltare, imediat si celelalte banci comerciale se vor alatura, este chestiune de viziune. Este un exemplu de cum o banca comerciala poate sa creeze un tip de vizibilitate si de anticipare ale unor dezvoltari pe termen mediu si lung, ceea ce din pacate lipseste in prezent in Romania", a precizat Tanasescu.

El considera proiectul fezabil si ca se poate realiza in maxim un an daca se ia aceasta decizie. "Nu e un proces simplu, pentru ca si bancile noastre de stat au o componenta comerciala solida. Trebuie sa cream o alternanta, nu neaparat o competitie, pentru ca ei pot veni cu fonduri complementare la ceea ce vrea sa faca statul din punct de vedere strategic. Este un proces gradual, nu poti face peste noapte lucrurile, CEC Bank ar trebui sa-si schimbe structura si modelul de business", a punctat vicepresedintele BEI. Ideea unei banci de dezvoltare in Romania a mai fost vehiculata, insa fara planuri concrete.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri