• Cecul este un instrument de plata la vedere, nu la o scadenta in viitor (cum este cazul biletelor la ordin). In anul 2008, legea cecului (59/1934) a fost modificata prin OUG 38/2008 si s-a interzis expres postdatarea cecurilor (permisa pana in 2008), tocmai cu intentia de a stabili clar rolul cecului de instrument de plata, iar nu titlu de credit.
  • Modificarea s-a tradus in practica prin interzicerea prezentarii la plata a unui cec care are completata o data a emiterii ulterioara celei de prezentare, deoarece se asimileaza data emiterii cu o asa zisa “data a scadentei”.
  • In momentul in care se cesioneaza in factoring o factura platibila prin cec, acesta trebuie girat catre Factor, data girului fiind cea a cesiunii, iar nu data ulterioara inscrisa pe acesta; astfel, postdatarea devine evident, data reala a emiterii cecului fiind incerta. Prin urmare, se va considera, ca data reala de emitere, data girarii. Sanctiunea pentru neprezentarea la plata in termenul prevazut de lege, respectiv 15 zile de la emitere, este pierderea dreptului de regres impotriva girantilor si avalistilor, dar si posibilitatea de a obtine plata pe calea executarii silite, in cazul in care tragatorul nu plateste de buna voie.
  • Este de retinut si faptul ca, desi dreptul de a cere plata cecului exista si dupa expirarea termenului de introducere la plata, totusi, tragatorul poate sa revoce ordinul de a se plati prin cec, iar daca in conturile tragatorului nu mai exista disponibilul necesar efectuarii platii, posesorul cecului (Factorul) pierde dreptul de a se indrepta impotriva acestuia.
  • Un alt aspect important este cel al mandatului de a semna cecuri din partea societatii, care poate fi diferit la momentul postdatat, fata de momentul real al emiterii, caz in care cecul nu va fi onorat.

Mai multe detalii in sucursalele UniCredit Tiriac Bank sau factoring@unicredit.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri