Cursul BNR a crescut luni cu 0,33 bani (0,08%), pana la 4,3993 lei/euro. Piata a fost insa linistita si a fost influentata de ordinele de cumparare plasate de clientii corporate, in timp ce monedele din regiune se depreciaza simtitor din cauza tensiunilor dintre Ucraina si Rusia.

Pentru dolarul american, banca centrala a anuntat un curs de 3,2516 lei/dolar, in urcare cu 1,21 bani (0,37%), marcand cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni. Un curs mai ridicat decat cel de luni a fost anuntat ultima data de BNR pe 7 aprilie, cand dolarul a fost cotat la 3,2534 lei. Rata de referinta pentru francul elvetian a variat nesemnificativ luni, la 3,6126 lei/franc, fata de 3,6132 lei/franc, potrivit Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. BNR a anuntat vineri un curs de 4,3960 lei/euro, in urcare cu 0,48 bani fata de nivelul de joi, de 4,3912 lei/euro, care a reprezentat cea mai redusa rata de schimb incepand din 30 iulie 2013, cand euro a fost cotat de banca centrala la 4,3907 lei.

Cursul de schimb a inceput ziua de luni cu variatii nesemnificative pe piata interbancara, la 4,3925 lei/euro, si a urcat spre 4,4 lei/euro in prima parte a zilei, pe fondul achizitiilor de euro efectuate de clientii comerciali (corporate si retail), potrivit dealerilor. Cu putin timp inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,3980 - 4,4010 lei, in urcare cu circa 0,2% fata de inchiderea de vineri, de 4,3920 lei/euro.

Volumele tranzactionate in prima jumatate a sedintei de luni, totalizand 45 de tranzactii, au fost usor peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a sesiunii anterioare. In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,4% fata de euro, iar zlotul polonez a scazut cu 0,7%, monedele fiind afectate de tensiunile dintre Ucraina si Rusia, temerile investitorilor vizand in principal posibila perturbare a exporturilor de gaze rusesti catre Europa. Gazprom a introdus incepand de luni un sistem de plata in avans a livrarilor de gaze naturale catre Ucraina, ceea ce inseamna ca va mai livra doar volume achitate in prealabil.

Ratele medii ale dobanzilor practicate luni dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada usor si au ajuns la 0,41% - 0,91% pe an, de la 0,44% - 0,94% pe an in ziua anterioara. Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si ceva mai ridicate decat dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut, de asemenea, la 0,49% - 0,99% pe an, de la 0,51% - 1,01% pe an in sedinta de vineri. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut luni dimineata la 2,39% pe an, de la 2,41% pe an vineri dimineata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri