Cursul oficial anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut marti cu 0,56 bani (0,13%), la 4,4049 lei/euro. Volumele de tranzactionare pe piata interbancara au fost ridicate, iar ordinele de cumparare au impins moneda euro in sus inca din timpul diminetii.

Referinta BNR a urcat astfel pentru cea de-a treia zi consecutiv, dupa ce a atins joi 4,3912 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele 10 luni si jumatate. Pentru dolarul american, banca centrala a publicat marti un curs de 3,2486 lei, in scadere cu 0,3 bani (0,09%).

Francul elvetian este cotat de BNR la 3,6147 lei, in urcare usoara, cu 0,21 bani. Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian, anunta Mediafax.

Cursul a inceput ziua la 4,3960 lei/euro, cursul coborand imediat dupa deschidere la 4,3925 lei/euro, nivel care a reprezentat si minimul primei parti a zilei. Ulterior, ordinele de cumparare au impins treptat cursul spre 4,41 lei. Cu putin timp inaintea orei 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,4040 - 4,4070 lei, in urcare cu aproape 0,3% fata de inchiderea de luni, de 4,3950 lei/euro, potrivit dealerilor. Cel mai ridicat curs la care au fost efectuate transferuri a fost de 4,4080 lei/euro.

Volumele din piata sunt ridicate fata de media zilnica din ultima perioada, pana la aceasta ora fiind realizate 140 de transferuri. Dealerii cred ca evolutia cursului si volumele relativ ridicate ar putea fi rezultatul unei interventii indirecte a BNR in piata sau a unui ordin mare de cumparare de euro venit din afara. In regiune, forintul si zlotul stagneaza in raport cu euro, pe volume mici de tranzactionare.

Citeste si:
Curs valutar BNR astazi, 2 octombrie: pierderi pe linie pentru leu
Curs valutar BNR astazi, 2...

Ratele medii ale dobanzilor practicate marti dimineata de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au continuat sa scada usor si au ajuns la 0,37% - 0,87% pe an, de la 0,41% - 0,91% pe an in ziua anterioara. Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an, si ceva mai ridicate decat dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au urcat usor, la 0,56% - 1,06% pe an, de la 0,49% - 0,99% pe an in sedinta de luni. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a atins marti dimineata 2,4% pe an, fata de 2,39% pe an in ziua precedenta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Euro, la un pas de maximul istoric; dolarul isi continua raliul