Sistemul bancar romanesc este supracapitalizat si supralichid de mai multi ani si totusi companiile se plang ca obtin foarte greu imprumuturi de la banci. Ce lipseste atunci pentru a reporni creditarea companiilor? Raspunde Cristian Sporis, vicepresedintele diviziei de corporate in cadrul Raiffeisen Bank Romania.

In prezent, solvabilitatea sistemului bancar romanesc este la nivelul de 15%, desi cerintele europene vizeaza doar o rata de adecvare a capitalului de 10%. Cristian Sporis a precizat ca sistemul bancar din Romania este supralichid in momentul de fata si "nu este de azi de ieri, ci de doi-trei ani".

Exista lichiditate, exista capital, ce lipseste?

Vicepresedintele Raiffeisen Bank sustine ca in primul rand cand vorbim de o problema de finantare a companiilor in Romania trebuie sa tinem cont de lipsa cererii solvabile si de lipsa unei povesti, in sensul ca antreprenorul nu transmite o poveste legata de ce vrea sa faca cu banii.

"Oamenii vor credite, dar nu au o poveste. Pentru ce are nevoie compania de creditul respectiv? Daca vine un antreprenor si imi cere 100.000 lei, spunand ca stie ele ce face cu banii, avem o problema, pentru ca vrea si banca care ii da creditul sa stie ce face cu banii, care este sursa de rambursare", afirma Cristian Sporis.

Istoric vorbind, multe companii romanesti nu au facut fata crizei, din mai multe motive, fie pentru ca a disparut cererea de bunuri pe care acestea le produceau, fie pentru ca modelul de business nu era cel corect si nu au reusit in perioada de criza sa se adapteze noilor realitati economice.

O poveste inseamna ca produci acest telefon, in cantitatea aceasta si o vinzi lui X, Y si Z. Asta vrea sa auda o banca.

In schimb, daca o companie produce ceva pe stoc, nu exista sursa de rambursare, situatie pe care o banca o priveste ca pe un risc. Sporis sublinieaza ca in perioada pre-criza au fost construite multe capacitati de productie in Romania, iar odata cu inceperea crizei cererea a devenit inexistenta. In timp de criza, capacitatile de productie erau utilizate la un nivel de 60-70%, dar in momentul in care aceasta supracapacitate dureaza de cinci ani trebuie sa tii cont ca utilajele de productie imbatranesc.

"Acum vine cresterea economica si o companie poate sa produca pe capacitatile respective, dar problema este ca nu stiu cat de eficienta mai este, pentru ca un utilaj produs in 2007-2008 s-ar putea sa fie energofag in prezent. Pe de alta parte, companiile nu au in momentul de fata bani sa isi upgradeze capacitatile de productie. De abia cand aceste capacitati de productie excedentare vor ajunge sa fie folosite, companiile vor dori sa se eficientizeze si va aparea nevoia de a lua credite de investitii, repornind motorul creditarii"

"Cristian Sporis: In momentul de fata nevoia de investitii nu exista, exista doar nevoia de capital de lucru".

De altfel, si Rasvan Radu preciza recent ca majoritatea creditelor pentru companii sunt destinate capitalului de lucru si mai putin investitiilor, in timp ce pentru persoane fizice cele mai multe sunt credite ipotecare, in special prin programul Prima Casa, si credite de consum. Pe de alta parte, in piata lipsesc finantarile pentru infrastructura sau investitii mari.

Sporis considera ca aceasta nevoie de a investi si-ar putea simti prezenta in 3-6 luni sau poate intr-un an, pentru ca "succesul unui business atrage succes", vicepresedintele Raiffeisen Bank fiind convins ca Romania a lasat in urma criza de cel putin 6 luni.

Criza s-a terminat! Cum vom intra pe un cerc virtuos?

"Ca antreprenor, cand vezi ca incepe sa functioneze ciclul economic si incepi sa vinzi tot ce produci, devii creativ si incepi sa produci acele povesti de care vorbeam. Pana nu apare aceasta incredere in sine, nu isi va reveni creditarea", atrage atentia responsabilul pe divizia de corporate a Raiffeisen Bank.

Increderea antreprenorului merge mana in mana cu increderea consumatorului si revenirea consumului intern. "Consumul intern creste atunci cand incep oamenii sa aiba incredere in job-ul lor, in viitorul lor. Doar atunci incep sa isi faca planuri pe termen mediu si lung. In acest moment, motorul economiei incepe sa functioneze, pentru ca si antreprenorul este un consumator si produsele pe care le face sunt si ele cumparate de alti consumatori optimisti. Cand apare aceasta cerere se intra pe un cerc virtuos", declara Sporis.

Bancherul este convins ca la momentul prezent criza este in spate, dar "trebuie sa vedem daca i se da revenirii un impuls si atunci lucrurile vor arata din ce in ce mai bine sau daca va fi o crestere naturala".

Atentie antreprenori: Nu repetati greselile din 2000-2008!

Cristian Sporis atrage atentia ca atunci cand lucrurile merg bine in economie, companiile trebuie sa faca acumulare de capital, ceea ce nu s-a facut in perioada 2000-2008, iar aceasta vulnerabilitate s-a resimtit dupa inceperea crizei financiare.

Daca s-a facut acumulare de capital pana in 2008, aceasta a fost directionata catre active fixe. Orice persoana care avea un business care mergea bine se gandea sa mai faca ceva pe langa, un bloc, sa cumpere cateva terenuri. Nu este nevoie ca o companie sa stea pe cash, ci sa isi imbunatateasca acea ratie a capitalului propriu", a explicat Sporis.

Aceasta parte de equity (capital propriu) este acel buffer de care o companie are nevoie pentru ca o asigura in situatii de stres, intrucat absoarbe socurile. "Valoarea adaugata produsa in perioada respectiva a fost directionata spre investitii imobiliare si diverse alte scopuri. Acel buffer nu s-a creat si in momentul in care a venit criza socul a mancat din capitalurile respective. Acum intalnim companii care nu mai au equity", apreciaza oficialul Raiffeisen.

Sporis recunoaste ca, in multe cazuri, creditarea bancara este de fapt o finantare a capitalurilor proprii, ceea ce nu trebuie sa vina din partea bancilor

In ceea ce priveste garantiile pe care bancile au ajuns sa le ceara din partea companiilor si care descalifica de multe ori solicitantii de credit, Cristian Sporis a explicat ca o banca in teorie nu acorda finantare pe garantii, dar in prezent sunt fortate sa ceara aceste garantii pentru ca nu exista capitaluri proprii.

"Reglementatorul spune ca, daca finantezi o companie ai nevoie de colateral, pentru ca in functie de colateral ai un consum mai mare sau mai mic de capital. Tendinta in piata bancara este sa te acoperi cu cat mai mult cu colateral, pentru a avea un consum de capital cat mai mic. Dar bancile nu finanteaza colateralul, ele vor sa finanteze un business, un cash-flow viitor. Degeaba dai bani pentru un teren, pentru ca daca terenul respectiv nu produce cash-flow este finantare de active, nimic altceva. Ai activul respectiv, dar nu ai sursa de rambursare", a adaugat Sporis.

In momentul de fata companiile nu au o poveste, care practic iti da cash-flow-ul, capitalul propriu nu exista, care iti da o anumita siguranta, si atunci incerci sa substitui capitalul cu garantii.

Mai mult, in momentul de fata nici garantiile nu mai exista, pentru ca ce a fost cumparat inainte de criza cu 200.000 de euro valoreaza acum 50.000 de euro si automat valoarea garantiilor s-a ajustat.

La fel ca in cazul programului Prima Casa, pentru a iesi din acest cerc vicios care franeaza creditarea companiilor, diverse institutii financiare (Fondul European de Investitii si Banca Europeana de Investitii) incearca sa acopere aceasta lipsa de capital si garantii si sa sparga cercul vicios.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri