Euribor este prescurtarea de la Euro Interbank Offered Rate si, in termeni foarte simpli, este dobanda la care bancile se imprumuta intre ele in moneda europeana. Totusi, euribor se aplica ca referinta in toate contractele de credit in euro si in alte contracte de finantare sau hedging incheiate cu bancile, motiv pentru care companiile, dar si creditorii de rand, stau cu ochii pe evolutia dobanzilor la euro. wall-street.ro iti explica ce sunt ratele euribor si care sunt estimarile bancilor cu privire la evolutia acestor referinte.

Desi toata lumea vorbeste de euribor ca si cand ar fi o dobanda unica, in realitate sunt 8 dobanzi euribor (la o saptamana, doua saptamani, o luna, 2 luni, 3 luni, 6 luni, 9 luni si un an), pana in noiembrie 2013 fiind chiar 15 rate euribor. Deci, atunci cand se vorbeste de o rata euribor trebuie precizata perioada aferenta dobanzii.

Cele mai utilizate rate de dobanda in cazul companiilor care se imprumuta in euro de la banci sunt euribor la 3 luni sau la o luna, in timp ce in cazul persoanelor fizice care mai iau imprumuturi in moneda europeana euribor la 3 si 6 luni sunt cele mai utilizate.

Putina istorie despre ratele Euribor

Ratele euribor au fost pentru prima data publicate in 30 decembrie 1998, avand in vedere ca de la 1 ianuarie a intrat in circulatie in zona euro moneda unica. Inaintea ratei la euro, erau calculate alte dobanzi de referinta precum Pibor, pentru francul francez, sau Fibor, in cazul marcii germane.

Tinand cont ca dobanzile euribor sunt calculate pe baza imprumuturilor pe care bancile europene (si nu numai) le incheie intre ele, ratele sunt determinate zilnic pe baza cererii si ofertei. Totusi, factori precum inflatia si cresterea economica din zona euro sunt printre factorii externi care pot influenta dobanzile euribor.

In prezent, sunt 26 de banci care contribuie la formarea zilnica a dobanzilor euribor, acestea fiind printre cele mai mari din Europa si la nivel mondial. Astfel, comitetul de calculare a indicilor Euribor anunta dobanzile de referinta la ora 10 (ora Romaniei), in fiecare zi.

De ce sunt dobanzile Euribor importante?

Practic, aceste rate de dobanda definesc baza pentru orice pret, dobanda, cotatie in cazul oricarui produs financiar care are ca activ suport moneda europeana, cum ar fi contractele futures, creditele de nevoi personale, creditele ipotecare sau contractele swap si forward. De aceea evolutia dobanzilor euribor, in special cele la 3 luni (cele la o luna sau 6 luni nefiind mult diferite) sunt urmarite cu interes de companiile care se finanteaza in euro, dar si de clientii persoane fizice care astepata majorarea sau reducerea ratei la banca din 3 in 3 luni.

Graficul de mai jos expune evolutia dobanzii euribor la 3 luni, incepand cu 2008 pana in prezent. Dupa cum observati, tendinta pe timp de criza a fost una de scadere, dobanzile ajungand la minime istorice. BCE luat la inceputul acestei luni o decizie istorica, hotarand sa taxeze bancile pentru a le pastra banii si sa reduca dobanda de politica monetara la un nou minim istoric, de 0,15%.

Daca in prezent dobanzile euribor sunt la minime, un antreprenor trebuie sa stie ca acestea nu vor ramane in jurul nivelului de 0,2-0,3%% pentru totdeaunda si, pe masura ce economia zonei euro isi va reveni, costurile de finantare vor creste corelat cu majorarea ratelor euribor.

Prognoze cu privire la evolutia euribor la 3 luni

Potrivit economistului sef al ING Bank, Vlad Muscalu, pietele anticipeaza de abia spre sfarsitul anului 2016 prima majorare a dobanzii cheie din partea BCE. Pana atunci, ratele euribor vor ramane la un nivel foarte scazut, favorizand creditarea companiilor si a persoanelor fizice.

Pentru primul trimestru din 2016, prognoza ING Bank in cazul euribor 3M este de 0,20%, in T2 ar trebui sa urce la 0,25%, in trimestrul 3 la 0,30%, iar in ultimul trimestru din 2016 euribor va urca la 0,40%.

Sursa foto: robinet bani, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri