Potentialul de dezvoltare a sistemului bancar romanesc este urias. Iar jucatori importanti care sa profite de acest potential deja sunt prezenti in tara noastra. Desi in Romania se afla peste 20 de banci ce detin mai putin de 1% din piata, multe dintre aceste institutii joaca un rol important la nivel international
Previziunile anului treut, cand cei mai multi bancheri sustineau ca sistemul bancar romanesc se va consolida printr-o serie de fuziuni si achizitii, au inceput deja sa se adevereasca. Prima parte a anului 2006 a marcat o serie de preluari ale unor banci mici din Romania de catre jucatori internationali cu planuri de extindere in zona Europei Centrale si de Est. Iar procesul ar putea continua, tinand cont ca, in tara noastra, sunt prezente unele institutii internationale importante care, inca, nu au exploatat potentialul bancar din tara, dar Romania are si banci mici care este putin probabil sa reziste intr-o competitie acerba.

Astfel, in a doua parte a lunii iunie, grupul C.R. Firenze a anuntat finalizarea preluarii unui pachet de 56,23% din actiunile bancii Daewoo si schimbarea denumirii bancii in C.R. Firenze Romania. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 30,5 milioane de euro, Daewoo Bank avand, anul trecut, o cota de piata de 0,2%. O particularitate a acestei tranzactii este faptul ca aceasta achizitie a marcat iesirea din granitele Italiei a bancii C.R. Firenze, care si-a indreptat atentia spre extinderea retelei in aceasta zona. Unul dintre motivele principale pentru care oficialii C.R. Firenze au decis dezvoltarea bancii este oferirea suportului firmelor italiene ce isi desfasoara activitatea in zona Europei de Est.

Si alte institutii au finalizat, in prima parte a acestui an, achizitionarea unor banci din Romania. Astfel, ATE Bank (Banca Agricola a Greciei) detine un pachet de 57,13% din actiunile Mindbank. Iar prin achizitia din Romania, ATE Bank a intrat in zona Europei de Est, fiind prezenta, pe langa Grecia, cu un birou numai in Germania. O alta tranzactie ce a avut loc in Romania este achizitionarea a 95% din capitalul Eurom Bank de catre Leumi Bank (a doua banca a Israelului), pentru un pret de 35 milioane de euro. Totodata, Nova Bank a intrat in posesia companiei canadiene Mass Financial, membra a grupului KHD, care detine aproximativ 84% din capitalul Nova Bank.

Banci mici, dar cu resurse aproape nelimitate

Dar si alte mari institutii financiare internationale au potential urias de dezvoltare. Spre exemplu, Banca di Roma care, in Romania, are o cota de numai 0,1%, este prezenta in toate zonele globului. Mai mult, institutia este a patra ca marime din Italia, adunand active ce depasesc 80 miliarde de euro. Spre deosebire, intregul sistem bancar romanesc cumuleaza aproape jumatate din aceasta suma.

O alta banca importanta in Italia este San Paolo IMI, ce se claseaza pe pozitia a treia in topul bancilor italiene, cu active ce desasesc 180 miliarde de euro (anul trecut, intregul produs brut al Romaniei a urcat la un record de 80 miliarde de euro).

Bancile de origine italiana, desi puternice la nivel international, au totusi o cota redusa din acivele sistemului bancar romanesc. Astfel, la sfarsitul anului trecut, toate bancile de origine italiana cumulau aproximativ 3,6% din totalul activelor sistemului bancar romanesc. Insa, in aceasta statistica nu intra fuziunea dintre HVB Bank Austria si UniCredito Italia, ceea ce va majora nivelul la circa 11% din piata romaneasca.

Spre deosebire de bancile italiene, cele austriece detin cea mai mare parte din piata romaneasca. Astfel, din totalul activelor sistemului bancar autohton, circa 43% reveneau bancilor din Austria. Daca este exclusa banca rezultata din fuziunea HVB Bank si Banca Tiriac, care a devenit parte a grupului UniCredit, atunci nivelul scade cu aproximativ 36,1%, dar este, in continuare, cea mai mare detinere straina din Romania. Motivul principal pentru care Austria are cea mai mare parte din piata romaneasca tine de privatizarea Bancii Comerciale Romane, ce a intrat in posesia Erste Bank (active totale de aproape 160 miliarde de euro).

In urma austriecilor, se afla francezii care detin aproximativ 15% din piata bancara romaneasca numai prin BRD Groupe Soci...t... G...n...rale. Pe de alta parte, o alta banca franceza este prezenta indirect in piata romaneasca. Astfel, BNP Paribas este actionara la banca C.R. Firenze, alaturi de San Paolo IMI. Grupul BNP Paribas a aparut in 1999 prin fuziunea dintre Banca Nationala a Parisului (BNP) si Paribas (Franta). In luna februarie a anului 1999, Paribas si Soci...t... G...n...rale si-au anuntat intentiile de a fuziona. Intentia BNP era de a crea un grup financiar francez care, prin unirea celor trei banci, ar fi devenit cel mai important la nivel international. Dar planurile nu s-au realizat in totalitate. In timp ce oferta pentru preluarea Paribas s-a finalizat cu succes, cea pentru Soci...t... G...n...rale a esuat, fiind blocata de actionari si autoritati.

O cota importanta din piata romaneasca este detinuta de institutiile financiare din Grecia. Astfel, banci precum Bancpost, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank si Egnatia Bank cumuleaza peste 11% din activele totale ale sistemului bancar romanesc. In schimb, bancile olandeze aduna numai 9% din piata romaneasca, desi institutii, precum ING sau ABN Amro, sunt unele dintre cele mai importante la nivel international.

Totusi, modificari ale structurii sistemului bancar romanesc vor aparea in momentul finalizarii privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni. Astfel, cu exceptia unei singure institutii aflate in cursa pentru CEC (Dexia), toate celelalte institutii (EFG Eurgasias prin Bancpost, OTP Bank, Raiffeisen, National Bank of Grece prin Banca Romaneasca) sunt deja prezente in tara noastra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri