Romania si-a mentinut pozitia de a patra anul trecut in clasamentul celor mai mari piete bancare din Europa Centrala si de Est (ECE), insumand active bancare totale de 91,40 miliarde de euro, dintr-un totala pe regiune de 927,80 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de Ensight Management Consulting.

Activele nete bancare totale din Romania au scazut in termeni nominali cu 0,94% in lei la nivelul anului 2013, aceasta fiind prima scadere din ultimii 10 ani, ca urmare atat a reducerii activitatii bancare, cat si a scaderii volumului creditelor cu 2,51%. Motivul principal pentru scaderea creditarii este reprezentat de cererea mai redusa din partea populatiei si a companiilor, arata sursa citata.

Creditele bancare totale au prezentat o tendinta negativa, cu o scadere de 2,51% fata de 2012. Pe de alta parte, totalul depozitelor bancare atrase de sistemul bancar romanesc a continuat sa creasca intr-un ritm moderat. Acest fapt demonstreaza inclinatia populatiei spre economisire si prudenta sporita a marilor companii. In ceea ce priveste structura creditelor, cele acordate companiilor au scazut cu 5,43%, la un nivel de 112,34 miliarde lei, in timp ce creditele acordate populatiei au inregistrat o scadere de 1,16% fata de nivelul din 2012.

Creditele acordate catre sectorul public si-au mentinut valoarea egala cu cea din 2012, fiind in continuare mai ridicata decat cea inregistrata in 2008, inainte de criza financiara (9,88 miliarde lei in 2013, respectiv, 9,89 miliarde lei in 2012, comparativ cu 6,25 miliarde lei in 2008).

Valoarea depozitelor a continuat sa creasca cu 17,11 miliarde de lei in 2013 comparativ cu 2012, ajungand la 200,52 miliarde lei. Pe langa preferinta populatiei catre economisire, care a continuat si in 2013, depozitele companiilor au crescut cu 15,68% fata de 2012. Depozitele companiilor in lei au crescut in mod semnificativ, in ciuda reducerii dobanzii la aceste tipuri de depozite, de la 5,15% in decembrie 2012 la 2,19% in decembrie 2013. Aceasta evolutie este influentata de prudenta crescuta a companiilor intr-o perioada caracterizata de incertitudine economica si politica.

Tendinta din anul precedent s-a mentinut, atat numarul total de carduri valide cat si valoarea tranzactiilor de plata crescand in 2013 fata de 2012, dupa cum urmeaza: numarul de carduri cu 3,23%, iar valoarea tranzactiilor cu 13,87%. Aceasta evolutie arata o schimbare in comportamentul populatiei din Romania, in directia adoptarii unor mijloace moderne de plata.

Creditele neperformante si-au continuat trendul ascendent, de la 18,24% in 2012 la 21,87% in 2013. Aceasta crestere a condus la o deteriorare suplimentara a calitatii creditelor pentru banci, chiar daca majoritatea si-au imbunatatit portofoliile prin vanzarea creditelor neperformante. Explicatia pentru acest fenomen este data de numarul crescut de imprumuturi acordate sectoarelor cu un grad de risc mai ridicat si, de asemenea, de deprecierea monedei nationale fata de monedele straine.

In concluzie, principalele tendinte pe termen mediu si scurt ale sistemului bancar includ:

  • cresterea activitatii de creditare,
  • restructurarea portofoliului de credite,
  • optimizarea continua a retelei si monitorizarea nivelului de costuri,
  • dezvoltarea si imbunatatirea canalelor alternative,
  • modificarea structurii competitionale si consolidarea pietei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri