Cele mai mari 1.000 de banci din lume au inregistrat in 2013 un profit record de 920 de miliarde de dolari, bancile din China asigurand aproape o treime din acest profit. Potrivit Reuters, situatia evidentiaza ascensiunea bancilor chineze dupa criza financiara.

Bancile din China au raportat profit inainte de taxe de 292 miliarde de dolari, aproape o treime din totalul la nivel global, potrivit unui studiu al publicatiei The Banker. Profiturile de anul trecut au crescut cu 23% fata de anul anterior, relateaza Mediafax. Industrial and Commercial Bank of China a obtinut cel mai mare profit, de 55 de miliarde de dolari. Alte trei banci chineze, China Construction Bank, Agriculture Bank of China si Bank of China au completat urmatoarele trei pozitii. Bancile din SUA au inregistrat profituri agregate de 183 miliarde de dolari, reprezentand 20% din total. Wells Fargo a consemnat cel mai mare castig dintre institutiile de credit americane, cu 32 miliarde de dolari.

Institutiile de credit din zona euro au contribuit cu numai 28 de miliarde de dolari la profiturile totale la nivel global, arata studiul. Bancile din Italia au pierdut 35 de miliarde de dolari, cel mai slab rezultat dintre tarile incluse in raportul The Banker. Bancile din Japonia au obtinut castiguri de 64 de miliarde de dolari anul trecut, respectiv 7% din total, urmate de cele din Canada, Franta si Australia, cu cate 39 de miliarde de dolari, Brazilia, cu 26 de miliarde de dolari, si Marea Britanie, cu 22 de miliarde de dolari.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BNR: Taxa pe active ar putea reduce profitabilitatea sistemului bancar