Piata romaneasca a microfinantarii este estimata la 500 milioane doalri anual, a declarat, marti, directorul general al CHF Interatioanal Romania, Silke Mueffelmann, la o conferinta pe aceasta tema desfasurata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

Reprezentanta CHF a precizat ca in ultimii doi ani, 80 la suta (peste o jumatate de milion) din companiile nou - infiintate sunt microantreprinderi, respectiv firme cu pana la 10 angajati.

Micorfinantarea vizeaza creditele de valori mici (sub 10.000 de dolari) acordate microantreprinderilor, iar anul trecut in Romania 30 la suta din cerere a ramas neacoperita, in timp ce institutiile specializate au acoperit 15 la suta, restul de 55 la suta fiind acoperit de bancile comerciale.

Situatia s-a imbunatatit, insa, fata de anul 2003, cand 52 la suta din cerere era neacoperita, iar organizatiile specializate pe micorofinantare acopereau doar 4 la suta din cererea totala.

In prezent, CHF deruleaza in Romania un program de cinci ani, in perioada 2003-2008, destinat intaririi intreprinderilor micro, mici si mijlocii si in imbunatatirii mediului economic si de afaceri in general, cu finantare din partea Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Compania este prezenta cu birouri teritoriale in 25 de judete si a acordat din 1994, cand a intrat pe piata romaneasca, pana in prezent 11.500 de credite in valoare totala de 42 milioane dolari.

La implinirea a trei ani de la inceperea programului pentru microantreprinderi si IMM-uri a fost prezent in Romania si presedintele CHF International, Michael Doyle.

El a precizat ca CHF este prezenta in 38 de tari din intreaga lume si are un buget anual de 158 milioane dolari.

De asemenea, Doyle a remarcat ca Romania a facut progrese uimitoare fata de anul 1994 iar sectorul privat a avut o crestere puternica.

La evenimentul desfasurat la CCIR a fost prezent si ambasadorul SUA la Bucuresti Nicholas F. Taubman, care a mentionat ca USAID se va retrage complet din Romania pana in anul 2008, deoarece mediul de afaceri s-a schimbat foarte mult la 16 ani de la caderea comunismului.

"Romania are toate elementele de a-si construi un viitor de succes, la care contribuie din plin IMM-urile", a afirmat diplomatul american.