Potrivit studiului, mentinerea inflatiei pe traiectoria stabilita de BNR va depinde de intarirea in continuare a politicii monetare. UniCredit estimeaza o rata de inflatie de sapte % pentru sfarsitul anului. Procesul de dezinflatie a avansat in trimestrul al doilea, cu indicele anual al preturilor de consum in scadere la 7,1 %, la sfarsitul lunii iunie.

Este de asteptat ca in semestrul al doilea al anului 2006 presiunile suplimentare asupra inflatiei sa fie resimtite in special din partea cererii, mai ales in perspectiva redimensionarii deficitului fiscal (estimat la doi % din PIB). Recenta revizuire a tintei de deficit bugetar este de natura sa determine presiuni suplimentare atat asupra inflatiei, cat si asupra balantei externe, arata raportul.

Cresterea PIB pe primul trimestru al anului 2006 a atins 6,9 %, stimulata de investitii si de consum.

Citeste si:

Deficitul de cont curent va continua sa se largeasca in special pe seama cererii de importuri pentru investitii, insa investitiile straine directe, in crestere, vor asigura sustenabilitatea acestuia. Cererea interna este estimata sa ramana importanta anul acesta ca urmare a mentinerii unui consum ridicat (atat privat, cat si public) si a investitiilor in crestere. Cererea semnificativa pentru importuri, in principal a celor pentru investitii, va contribui insa la cresterea contributiei negative a cererii externe nete in PIB. in ansamblu, analistii UniCredit Group apreciaza o crestere economica de 5,5 % in 2006.

Deficitul de cont curent este estimat sa ajunga la 9,5 % din PIB, in urma importurilor masive stimulate si de iminenta lansare a proiectelor de investitii in infrastructura. Investitiile green field, cumulate cu aportul mare al intrarilor de capital strain din privatizari au potentialul sa conduca investitiile straine directe la un nou maxim anul acesta estimat la 7,5 miliarde euro.