Banca Nationala a Romaniei pune la dispozitia bancilor crica 500 milioane euro prin taierea cu doua puncte procentuale a ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%,de la inceputul anului fiind eliberate lichiditati de 900 milioane euro

"Vreo 500 milioane de euro inseamna cele doua procente, un procent reprezinta intre 200 si 250 de milioane euro eliberati. (...) Au fost eliberati vreo 800-900 milioane euro de la inceptul anului, prin taierea a patru procente", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul de presa dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, citat de Mediafax.

Consiliul de Administratie al BNR a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele RMO pentru pasivele in valuta, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%.

Banca centrala a redus la inceputul lunii ianuarie ratele RMO la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%, eliberand astfel lichiditati in piata de 4 miliarde lei si 500 milioane euro pentru stimularea creditarii si sprijinirea bancilor de a-si reduce datoriile pe care le au la finantatorii externi.

Isarescu a mentionat ca o parte din lichiditatile eliberate in piata au fost repatriate de catre banci catre tarile de origine, fapt care nu trebuie "dramatizat", intrucat bancile au exces de lichiditate atat in lei, cat si in valuta, astfel ca nu lipsa banilor cauzeaza procesul de scadere a creditului in valuta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri