"Vreo 500 milioane de euro inseamna cele doua procente, un procent reprezinta intre 200 si 250 de milioane euro eliberati. (...) Au fost eliberati vreo 800-900 milioane euro de la inceptul anului, prin taierea a patru procente", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul de presa dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, citat de Mediafax.

Consiliul de Administratie al BNR a decis marti sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele RMO pentru pasivele in valuta, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%.

Banca centrala a redus la inceputul lunii ianuarie ratele RMO la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%, eliberand astfel lichiditati in piata de 4 miliarde lei si 500 milioane euro pentru stimularea creditarii si sprijinirea bancilor de a-si reduce datoriile pe care le au la finantatorii externi.

Isarescu a mentionat ca o parte din lichiditatile eliberate in piata au fost repatriate de catre banci catre tarile de origine, fapt care nu trebuie "dramatizat", intrucat bancile au exces de lichiditate atat in lei, cat si in valuta, astfel ca nu lipsa banilor cauzeaza procesul de scadere a creditului in valuta.