"Situatia particulara a anului trecut (inregistrarea de pierderi - n.r.) a reiesit din doua elemente: o situatie de sfarsit de an care in care cursurile a doua monede in care noi ne tinem rezervele, in acea ultima zi au aparut mult deviat de la ceea ce gandeam eu ca ar trebui sa fie. Noi nu ne ocupam de prognoza dolarului sau a yenului, nu aceasta este preocuparea bancii centrale. Cand tinem rezerva internationala si in dolari, si in yeni, si in lire sterline o facem din considerente de atenuare a riscului, de a nu pune toate ouale intr-un singur cos", a afirmat guvernatorul BNR, citat de Mediafax.

El a aratat ca, la finele anului, cursul valutar in cazul celor doua monede, pe care nu le-a precizat, a evoluat nefavorabil fata de cursul prevazut in contabilitatea BNR.

Euro si-a mentinut si in anul trecut ponderea dominanta in compozitia rezervelor valutare (65,8%), pozitia urmatoare revenind dolarului american (25,4%), in timp ce alte valute reprezinta 8,8%, potrivit raportului pentru 2013 al BNR.

"Aceste operatiuni contabile sunt foarte complicate si prudenta inregistrarilor contabile de la bancile centrale spune urmatorul lucru: daca ai castiguri, si noi am castigat diferente de curs la toate celelalte monede, pe acelea le pui intr-un cont special, in schimb daca ai diferente nefavorabile, deci pierdere, pe acelea ti le treci in bilant la contul de cheltuieli", a spus Isarescu.

Citeste si:

Banca a raportat pierdere, desi detine un capital pozitiv de 10 miliarde de lei.

"Al doilea motiv a fost faptul ca nu am acceptat anul trecut sa folosim rezerva internationala in alte operatiuni sau sa o tinem in alte active decat in active perfect lichide din considerente de credibilitate internationala, pentru ca stiam ca este un an foarte important, in care Romania scade dobanzile la imprumururile exerne, este pe punctul sa primeasca un rating imbunatatit. In plus, au fost mai putine oportunitati de castig din operatiuni focusate", a conchis guvernatorul.

Potrivit raportului BNR pe anul 2013, pierderea de 1,258 miliarde lei a fost acoperita, intr-o prima etapa, din rezervele statutare (502,23 milioane de lei), ramanand de acoperit suma de 756 milioane lei, care s-a raportat si urmeaza sa fie acoperita din profiturile viitoare.