Banca Mondiala se opune proiectului guvernamental de instituire a sistemului de asigurare obligatorie a locuintei impotriva dezastrelor naturale, in forma in care a fost el elaborat de guvern, a declarat directorul general al Allianz Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu.
"Aceasta opinie a fost exprimata, in repetate randuri, de catre domnul Eugene Gurenko, expertul Bancii Mondiale in probleme legate de asigurare si reasigurare", a spus Cristian Constantinescu.

"Banca Mondiala nu se opune principiului instituirii obligativitatii asigurarii locuintei impotriva dezastrelor naturale, ci modului in care aceasta se doreste a fi implementata, asa cum reiese din proiectul guvernamental de lege", a mai spus Constantinescu, citat de NewsIn.

Banca Mondiala a acordat deja Romaniei un imprumut in valoare de 150 milioane dolari, din care doua milioane de dolari au fost destinati elaborarii programului de reasigurare la riscul de catastrofa naturala, iar restul, eforturilor de reconstructie in urma inundatiilor si luarii de masuri pentru diminuarea, pe viitor, a dimensiunilor efectelor unor astfel de calamitati.

Proiectul guvernamental privind asigurarea obligatorie a locuintei este inaplicabil in forma sa actuala, a declarat, luni, directorul general al Allianz Tiriac Asigurari, Cristian Constantinescu. "Societatile de asigurari sustin, in principiu, ideea obligativizarii asigurarii locuintelor impotriva dezastrelor naturale, dar, sub forma prezentata de guvern, acest proiect de lege este inaplicabil si inaacceptabil de catre industria asigurarilor", a spus Cristian Constantinescu.

Proiectul de lege elaborat de catre guvern prevede infiintarea unei Companii de Reasigurare impotriva Dezastrelor (CRID), care sa fie capitalizata de societatile de asigurare autorizate sa vanda polite de asigurare facultativa a locuintelor, in proportie de 70%, precum si de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), prin intermediul rezultatelor plasamentelor disponibilitatilor financiare ale Fondului de Garantare, aflat in administratia acesteia, in proportie de 30%.

"Participarea CSA se face pe o perioada de sapte ani, urmand ca intr-o perioada de noua ani CRID sa ramburseze aceasta participare la capital cu o dobanda echivalenta cu cea acordata de Trezorerie pentru plasamentele Fondului de Garantare. La terminarea rambursarii imprumutului, CSA se retrage din actionariat", se spune in proiectul de lege elaborat de guvern.

Intr-o scrisoare de protest adresata guvernului Romaniei si prezentata cu ocazia evenimentului, Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) si-a exprimat dezacordul fata de participarea CSA la constituirea capitalului CRID.

"Banii din Fondul de Garantare, constituit in baza legii 136/1995, sunt platiti de asiguratori, iar scopul acestui Fond este acela de a acorda despagubiri pagubitilor sau creditorilor societatilor de asigurare aflate in lichidare", se spune in scrisoarea UNSAR.

"Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este autoritatea care supravegheaza societatile de asigurare/reasigurare, deci nu poate sa devina actionar sau investitor la o entitate pe care o supravegheaza", se mai spune in scrisoarea adresata de UNSAR guvernului. "Pentru ca CRID sa isi poata incepe activitatea, capitalul de pornire al societatii trebuie sa fie de cel putin 50 milioane euro", a mai spus Cristian Constantinescu.

"La un capital de pornire de 50 de milioane de euro, asteptarile privind return-ul investitiei vor fi de minim cinci milioane euro pe an, in conditiile in care se specifica, prin lege, ca in primii cinci ani de activitate, CRID nu va acorda dividende, intreg profitul eventual care se va realiza urmand sa fie capitalizat", a adaugat Cristian Constantinescu.

"in aceste conditii, Allianz tiriac Asigurari si, sunt convins, multe alte societati de asigurari, vor refuza sa participe la capitalizarea CRID; pentru ca eu nu imi pot permite sa blochez banii investitorilor nostri intr-un proiect a carui profitabilitate este extrem de indoielnica", a mai spus Constantinescu. "Nimeni nu poate obliga societatile de asigurari sa devina actionari si sa contribuie cu investitii la CRID", a declarat directorul general al Allianz tiriac Asigurari.

"O alta problema majora a proiectului elaborat de guvern este aceea ca, asa cum reiese din proiect, se vrea instituirea unei relatii contractuale directe intre cei care cumpara polite de asigurare si aceasta societate de reasigurare care este CRID", a mai spus Constantinescu.

"Nicaieri in lume, intre asigurat si reasigurator nu se instituie o relatie contractuala directa. Sunt doua lucruri complet diferite, normal este sa existe un contract intre asigurat si asigurator, iar apoi asiguratorul sa incheie un contract de reasigurare cu un reasigurator, in conditii specifice", a mai spus Constantinescu.

"in locul societatii prevazute de proiectul guvernamental, noi, cei din industria asigurarilor, propunem instituirea unui pool, care esre o forma de asociere specifica industriei asigurarilor/reasigurarilor si se caracterizeaza prin aceea ca toti asiguratorii care subscriu anumite riscuri (in cazul acesta riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren) subscriu aceste riscuri in numele pool-ului, iar acesta se ocupa de plasarea in reasigurare a respectivelor riscuri pe piata internationala", a mai spus Cristian Constantinescu.

"Acest proiect nu poate fi implementat inainte de a sti cu o minima precizie pe ce rata de cuprindere in asigurare putem conta, astfel incat sa putem sti in ce masura ne putem permite sa cedam riscurile in reasigurare pe pietele externe", a spus Cristian Constantinescu.

"Guvernul este optimist si vorbeste despre o rata de cuprindere in asigurare de 80%, dupa un an de obligativitate a asigurarii locuintei", a mai spus Constantinescu. "Eu zic ca ar trebui sa fim multumiti daca reusim sa atingem un grad de cuprindere in asigurare de 20% dupa primul an, pentru ca avem exemplu Turciei unde, dupa sase ani de functionare a asigurarii obligatorii a locuintei, se ajunsese, anul trecut, la un grad de cuprindere de doar 17%, care, anul acesta, a scazut la 15%", a mai spus Cristian Constantinescu.

"Chiar si acceptand estimarile optimiste ake guvernului privind gradul de cuprindere in asigurare, lipsa informatiilor despre zonele de risc din Romania, lista unei harti zonale a riscurilor catastrofice in Romania va face ca pretul reasigurarii la extern sa creasca si mai mult, pentru ca orice risc insuficient cunoscut este mai scump de asigurat sau reasigurat si este normal sa fie asa. Noi nu stim cate polite de asigurare obligatorie a locuintei vom reusi sa vindem, insa contractul pe care il vom incheia cu reasiguratorii externi va stipula o suma fixa, asa ca ne putem trezi in situatia ca primele de asigurare colectate de CRID sa nu poata acoperi nici macar contravaloarea reasigurarii la extern, caz in care societatile de asigurari vor fi nevoite sa acopere respectiva diferenta din buzunarul propriu", a mai spus Constantinescu.

"In momentul de fata, apetitul pietei externe pentru preluarea in reasigurare a riscurilor catastrofice este extrem de scazut", a declarat Cristian Constantinescu. "De exemplu, Swiss RE, unul din cei mai mari reasiguratori mondiali, ne-a anuntat clar pe noi, cei de la Alianz tiriac Asigurari, ca am atins deja o limita in ceea ce priveste preluarea de catre dumnealor, in reasigurare, a riscurilor catastrofice subscrise de noi pe polite facultative si ca, in viitorul apropiat, nu ne putem astepta la alte preluari din partea dumnealor", a mai spus Cristian Constantinescu. Potrivit datelor oficiale, in Romania, in acest moment, gradul de cuprindere in asigurare a locuintelor este de 4,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri