Zurich Broker de Asigurare a lansat, in parteneriat cu o societate de asigurari, un produs de tip "garantia de buna conduita", care se adreseaza acelor ofertanti in cadrul licitatiilor publice care doresc sa depuna o contestatie si nu doresc sau nu dispun de imobilizarea fondurilor reprezentand valoarea acesteia, pentru care asiguratorul emite o garantie pe baza de analiza financiara si contragarantare prin instrumente de plata (CEC sau BO).

"Conditiile de asigurare respecta intocmai legislatia in vigoare pentru a putea fi acceptat produsul de catre CNSC (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor - n.r.). Mai exact este o garantie de plata irevocabila si neconditionata care poate fi executata de catre beneficiar odata cu respingerea contestatiei depuse. Are valabilitate minim 90 zile de la data emiterii si este constituita pentru valori conform legii.", spune Alex Onel, director vanzari Zurich Broker.

Solutia respecta prevederile legale actuale, compania de asigurari garantand buna conduita a ofertantului pentru depunerea unei contestatii care in caz de respingere de catre CNSC va fi executata irevocabil si neconditionat. Aceasta vine ca o anexa a garantiei de participare la licitatie, deja constituita de catre ofertanti.

Conform site-urilor care monitorizeaza licitatii, in 2013 era un volum de cca. 60.500.

"In acest moment aceasta solutie este disponibila doar prin Zurich Broker, fiind dezvoltata alaturi de o societate de asigurari. Produsul este lansat la numai doua zile de la modificarile legislative care au facut necesara o astfel de solutie de garantare a contestatiilor.", adauga Alex Onel.

Citeste si:
Eurolife: Industria de asigurari, un pilon de protectie al economiei
Anita Nitulescu, Eurolife...

A fost ingradita contestarea facila a unei decizii de adjudecare, prin obligativitatea imobilizarii unor fonduri considerabile pe perioada solutionarii contesatiei, intrucat singurele variante disponibile de la publicarea OUG 51/2014 in MO 486 partea 1 din 30.06.2014, erau garantia bancara sau depunerea sumei la casieria autoritatii contractante.

Ofertantii care aveau garantii de participare la licitatie emise de catre companii de asigurari, erau asigurati/garantati si pentru riscul de pierdere a contestatiei, asa cum era definit in articolul 2781 din OUG 34/2006, abrogat prin aceasta modificare legislativa. Odata cu aceasta abrogare, nu mai exista pierderea contestatiei ca si obiect garantat pe garantia de participare la licitatie, ofertantii nemaiputand depune contestatii in baza garantiei pe care deja o aveau depuse, fiind obligati prin aceasta noua lege sa constituie o garantie separata de buna conduita.

Tinta pentru 2013: 2000 de contracte

"Acest nou tip de garantie va fi unul mai « scump » decat cele de participare la licitatie intrucat riscul asigurat, adica depunerea contestatiei este cert cu rezultat improbabil si necuantificabil, la baza executarii garantiei fiind o decizie a CNSC care la randu-i poate fi atacata la curtea de apel, deci tine direct de justitia romana.", mentioneaza Alex Onel.

Din aproximativ 6.000 contestatii, adauga el, avand o rata de admitere de 35% (2.100 de contestatii), "ne asteptam la un minim de infuzie in piata de garantii de 2.000 de contracte, iar tinand cont de primele minime care vor fi stabilite si de cotele de prima majorate din punct de vedere al riscului, ne putem astepta la o colectare de prima bruta in piata de aproape 1 milion de euro.".

Citeste si:
Omniasig, crestere de 14% a primelor brute subscrise in primele 6 luni
Omniasig, crestere de 14% a...

Zurich Broker a fost infiintat in 2005 avand ca sector de activitate brokerajul in asigurari si reasigurari. S-a specializat din 2010 odata cu relaxarea legislativa in materie de garantii din 2009, in segmentul de riscuri financiare (credite garantii), ca dezvoltator de produse de nisa in garantii. Zurich Broker detine o cota de piata de 23% pe segmentul de asigurari de credite si garantii. Valoarea primelor intermediate de Zurich Broker pe acest segment este de peste 5 milioane euro pe an.

Sursa foto: Shutterstock / insurance risk crossed out green blackboard

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Baza de date impotriva fraudelor cu asigurari CASCO