Acreditivul este un produs de asigurare a riscurilor comerciale intens folosit in arenta internationala. Totusi, companiile mici si mijlocii din Romania utilizeaza destul de rar acest instrument, expunandu-se astfel unor riscuri mari, mai ales atunci cand intra in relatii comerciale cu parteneri pe care nu ii cunosc deloc, potrivit unui sondaj realizat de wall-street.ro in randul celor mai mari banci din piata. Doar 3% din portofoliul de IMM al bancilor apeleaza la acreditive.

Acreditivul este un fel de scrisoare de garantie care confera siguranta cumparatorului, vanzatorului si bancii emitente. Practic, un acreditiv este o asigurare ca plata in cadrul unei tranzactii se efectueaza numai daca sunt respectate o serie de conditii prestabilite de parti.

O astfel de asigurare este recomandata companiilor care vor sa iasa pe alte piete si se lovesc astfel de riscurile aferente comertului international. "Vreau sa export in India, dar nu-mi cunosc foarte bine partenerul de acolo, nu stiu cata incredere sa am in el, asa ca apelez la o asigurare", a declarat pentru wall-street.ro Traian Halalai, presedintele EximBank, explicand astfel principiul de baza al unui acreditiv.

Astfel, cumparatorul are garantia ca va plati marfa sau serviciile numai daca documentele care atesta expedierea sunt conforme cu conditiile din acreditiv, iar furnizorul poate fi sigur ca va incasa contravaloarea marfurilor sau serviciilor daca a indeplinit conditiile convenite.

Cum functioneaza acreditivul de export

Pentru exportatori este importanta confirmarea unui acreditiv de export, mai ales daca partenerul comercial se afla intr-un mediu instabil sau cu potential de instabilitate. Prin acest instrument, exportatorul minimizeaza riscul de tara si riscul de credit asociat bancii importatorului. Desi mai putin cunoscut in randul companiilor romanesti, acreditivul reprezinta unul dintre cele mai folosite instrumente financiare in comertul international. In ceea ce priveste activitatea de export, acreditivul reprezinta un angajament conditionat de plata oferit exportatorului de catre banca prin care lucreaza importatorul. Practic, exportatorul primeste aceasta garantie din partea bancii inainte de a livra bunurile, banca fiind un intermediar care gireaza buna credinta a importatorului.

Garantarea platii este conditionata insa de prezentarea tuturor documentelor aferente exportului, conform termenilor asumati prin acreditiv. Banca importatorului isi asuma responsabilitatea platii catre exportator doar dupa verificarea documentelor. Principalul avantaj al acreditivului in comertul international este garantarea platii, inaintea efectuarii exportului, dar si siguranta privind data platii bunurilor livrate, banca asumandu-si obligatia de plata la vedere sau la scadenta. Exportatorul este astfel incurajat sa acorde importatorului termene de plata mai largi.

In concluzie, acreditivele de export elimina riscul exportatorului de a nu incasa contravaloarea bunurilor exportate. Confirmarea acreditivului de catre banca exportatorului presupune asumarea de catre aceasta a riscului de credit (fata de banca importatorului) si a riscului de tara, bineinteles contra plati unui comision. In plus, acreditivele faciliteaza accesul exportatorului la finantare si pot reduce costurile de credit, deoarece riscurile legate de activitatea de export sunt acoperite, iar compania obtine o pozitie financiara mai sigura.

La polul opus, un importator beneficiaza de pe urma unui acreditiv de import prin faptul ca isi poate amana plata pentru bunurile importate pana dupa importul efectiv si dupa ce exportatorul a indeplinit anumite conditii agreate. De asemenea, importatorul poate folosi acreditivul de import ca sa obtina finantare, chiar si atunci cand exportatorul nu vrea sau nu poate sa ii ofere credit comercial.

Ai un IMM sau te intereseaza ce solutii financiare pot accesa companiile? wall-street.ro iti prezinta in cadrul proiectului Educatie Financiara pentru Companii informatii, stiri sau analize despre alternativele de finantare, solutiile financiare mai mult sau mai putin complexe si provocarile pe care le intampina IMM-urile romanesti in era post-criza.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri