Trezoreria a primit oferte de 1,019 miliarde lei, de 2,5 ori mai mult fata de suma de 400 milioane lei vizata prin aceasta licitatie. Randamentul mediu acordat a fost de 3,5% pe an, sub costul de 4,29% pe an rezultat in urma licitatiei anterioare pentru aceste obligatiuni, care a avut loc in luna mai. Totodata, costul de finantare afisat este cu mult sub cel inregistrat in luna decembrie a anului trecut, de 5,14% pe an, informeaza Mediafax.

Emisiunea de obligatiuni cu maturitatea la sapte ani a fost lansata in martie 2013, iar statul a atras pana in prezent, prin aceste titluri, 3,535 miliarde lei.

Marti va avea loc o noua redeschidere a emisiunii, printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia Finantele vor accepta numai oferte necompetitive, la un randament similar costului mediu rezultat in urma operatiunii de luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 60 milioane lei.

Citeste si:

MFP vrea sa atraga in luna iulie 4,105 miliarde lei de pe piata interna prin vanzarea de titluri de stat, luna in care ajung la scadenta doua emisiuni, de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, cu o valoare cumulata de 6,8 miliarde lei.

De la inceputul anului, Finantele au atras de pe piata interna 21,778 miliarde lei si 678,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.