Profitul Bancii Vaticanului a scazut cu 97% in 2013, comparativ cu anul precedent, iar Papa Francisc intentioneaza sa schimbe board-ul si directorii, avand in vedere ca in ultimul an institutia s-a confruntat cu reorganizari, scandaluri si blocarea a peste 2.000 de conturi, potrivit Bloomberg.

Profitul net al Institutului pentru Lucrari Religioase, numele formal al bancii infiintate in 1887, a scazut de la 86,6 milioane de euro in 2012 la 2,9 milioane de euro anul trecut. "Cu sprijinul Sfantului Parinte si al Consiliului Cardinalilor, formam structuri mai simple si mai eficiente pentru a servi misiunea Bisericii Catolice", a declarat cardinalul George Pell, potrivit Mediafax.

Francisc, 77 de ani, a incercat sa imbunatateasca transparenta si respectarea regulilor la Banca Vaticanului. In cel mai recent scandal care a afectat imaginea bancii, un prelat a fost arestat in Italia sub acuzatii de frauda.

Presedintele bancii, de incredere pentru Papa

Papa s-a bazat pe presedintele bancii, Ernst von Freyberg, un membru al Ordinul Suveran Militar Ospitalier al Sfantului Ioan de Ierusalim, de Rodos si de Malta, organizatie cu originile in stravechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri, pentru a verifica situatia conturilor si activelor bancii. Von Freyberg a fost numit in fruntea institutiei anul trecut de predecesorul lui Francisc, Benedict al XVI-lea.

Declinul puternic al profitului este datorat in parte unei pierderi de 16,5 milioane de euro din activitati de trading, legata de variatiile in valoarea rezervelor de aur ale bancii. Castigul din trading s-a situat la 51,1 milioane de euro anul trecut.

Citeste si:
Papa, pe jos pe străzile pustii ale Romei, pentru a se ruga
Papa Francisc, pe jos pe...

Banca a blocat conturile a 1.329 de persoane si 762 de clienti institutionali anul trecut. Banca Vaticanului a fost acuzata ca a facilitat spalarea de bani, precum si de lipsa unor controle interne, pentru ca a permis unor persoane fara legatura cu Bicserica Catolica sa detina conturi la institutia financiara.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Coronavirus| Amânarea ratelor. Cîțu: Efortul statului va fi unul enorm
Setari Cookie-uri