"Cartel Alfa" solicita o analiza privind evaluarea sistemului de pensii private obligatorii, aratand ca acest pilon trebuie sa garanteze un randament al fondurilor care sa acopere cel putin partea din pensia publica pe care salariatul o pierde sau sa garanteze conservarea contributiilor platite.

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" solicita marti, intr-o scrisoare deschisa trimisa premierului Victor Ponta si ministrului Muncii, Rovana Plumb, o analiza si o dezbatere privind evaluarea sistemului de pensii private obligatorii si a impactului acestuia asupra actualilor si viitorilor pensionari, cat si asupra economiei, aratand ca o astfel de discutie trebuie sa se faca in primul rand cu organizatiile sindicale, in calitate de reprezentanti ai salariatilor, cei care alimenteaza, din veniturile lor, aceste fonduri.

"In legatura cu propunerea vehiculata privind o posibila nationalizare a fondurilor private de pensii (Pilonul II), ati afirmat ca aceste fonduri nu vor fi nationalizate, ci sprijinite, prin modificarea legislatiei, sa investeasca nu doar prin cumpararea titlurilor de stat, ci si in alte zone, precum piata de capital. (...) Legea 411/2008, care reglementeaza sistemul de pensii obligatorii administrate privat prevede ca, in termen de trei ani, Guvernul Romaniei sa propuna Parlamentului «Legea privind plata pensiilor private», care ar trebui sa reglementeze modul de calcul al pensiei si valoarea de care va beneficia participantul la pensii pilon II. Nici pana astazi, dupa sase ani de la debutul fondurilor de pensii, guvernul nu a respectat aceasta obligatie, de a elabora legea care trebuie sa garanteze o rata minima de rentabilitate a fondurilor de pensii", se arata in scrisoarea trimisa premierului si ministrului Muncii, scrie Mediafax.

Sindicalistii sustin ca, in lipsa acestei legi, cei peste cinci milioane de participanti la fondurile de pensii obligatorii administrate privat se bucura in continuare de perspectiva beneficiului, "la fel ca in cunoscutul proverb cu «blana ursului din padure»".

"Nu putem vorbi, asadar, despre o schimbare in structura categoriilor de investitii fara reglementarea unei protectii adecvate a fondurilor de pensii. Suntem de acord cu investitii, altele decat in titluri de stat, atat timp cat acestea sunt facute responsabil si garanteaza un nivel minim al pensiei la sfarsitul perioadei de contributie. Cu alte cuvinte, sa garanteze un randament al fondurilor care sa acopere cel putin partea din pensia publica pe care salariatul o pierde sau, alternativ, sa garanteze conservarea in termeni reali a contributiilor platite de salariat", se mai arata in documentul citat.

In privinta schemelor la care riscul este integral "pe spatele salariatilor", CNS "Cartel Alfa" considera ca Guvernul trebuie sa intervina pentru crearea de mecanisme de garantare, fara a muta inca o data riscul de la privat la stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri