Emilia Bunea (44 ani) s-a alaturat companiei Metropolitan Life Romania, in aceasta vara, in pozitia de CEO, dupa o perioada de cinci ani de zile a carierei sale petrecuta in Olanda in calitate de CFO la ING Group, segmentul ING Asigurari Europa. Aceasta alegere a fost insa dictata, dupa cum povesteste insasi Emilia Bunea, de catre "dorul de tara", in special, precum si de "dorinta de a ma intoarce in business, in prima linie".

Wall-Street.ro: Sunteti unul dintre cei cativa manageri care au avut calitatea de expat si nu oriunde, ci in Olanda, a zecea piata de asigurari ca dimensiune din lume. Ce ati vazut si avut de invatat in Olanda si ce anume ati putea face aici, acum, la MetLife si pentru piata locala?

Emilia Bunea: Pozitia pe care am avut-o, este adevarat, a fost localizata geografic in Olanda, dar am fost, de fapt, responsabila pentru un total de 11 tari, in afara Olandei. Mai precis, tarile regiunii noastre din Europa Centrala si de Est, dar si tari din Europa de Vest, precum Spania, Belgia, Luxemburg, ori tari din Europa de Sud, precum Grecia, Turcia. Asadar, o paleta larga.

Pentru mine acest lucru a insemnat o deschidere pentru a putea compara diverse modele de business ale acestor companii din tari diferite, lucru care m-a ajutat sa construiesc o viziune strategica, care poate folosi in orice context, si sunt sigura ca va fi utila si aici, acea « viziune din elicopter » asa cum spun, de obicei, englezii.

Este foarte importanta, de asemenea, si o viziune in context european, pentru ca din ce in ce mai putin ne putem gandi un business-ul izolat fata de ceea ce se intampla in Europa, nu numai din cauza reglementarilor care se intetesc, ci si pentru ca anumite contexte comerciale sau sociale sunt comune acestor tari si sunt multe lectii pe care le putem invata de acolo.

Piata din Romania nu este izolata fata de pietele din Uniunea Europeana si nu ar trebui sa o gandim in « izolare ». Orice viziune care inglobeaza intelegeri despre alte piete din jur ne poate ajuta sa ne dezvoltam in prezent. Nu suntem izolati, ci suntem chiar foarte strans legati, dupa cum stim, de celelalte piete in multe feluri. Romania are, desigur, propriile caracteristici, precum rata de penetrare foarte scazuta a asigurarilor in PIB, avem de prins din urma, dar mecanismele principale, nevoile principale, pe care le acoperim sunt aceleasi.

WS.ro: Care a fost cel mai dificil moment din cariera? Care erau provocarile?

Emilia Bunea: Cel mai dificil moment din cariera mea nu a fost acum, ci in toamna anului 1998, moment in care lucram in piata de capital. A fost o criza a pietelor emergente la momentul respectiv. Rusia a intrat in default si piata noastra, prea tanara Bursa de Valori, care crescuse foarte frumos pana atunci, a cazut si ea la momentul acela. Primul an de crestere frumoasa a Bursei a fost 1997 si avea cam un an si jumatate – doi ani de crestere Bursa cand s-a intamplat aceasta criza.

Eu imi incepusem cariera in investment banking in 1997 pe un trend foarte puternic ascendent. Construisem un portofoliu de clienti la Londra, publicam articole de research cu BNP Paribas la Londra, asadar, lucrurile cresteau frumos, era o atmosfera in general in care totul nu putea evolua decat in sus si cand s-a intamplat aceasta criza, cand Rusia a facut default si peste noapte dintr-o data telefoanele au tacut, a fost un moment foarte dificil. Si este un moment care m-a invatat multe si mi-a dat mult mai multa rezistenta fata de cicluri economice ulterioare.

Nu era atat de mult vorba despre valoarea portofoliilor - erau clienti bine diversificati si Romania era o felie relativ mica la nivel de portofoliu - cat despre potentialul pe care-l pierdeam pentru ca investitiile in Romania erau inca la inceput si acest lucru ne-a dat inapoi cativa ani.

WS.ro: Cand ati facut trecerea de la investment banking la asigurari?

Emilia Bunea: In 2000 s-a ivit aceasta oportunitate de a trece spre asigurari si reprezentat o decizie constienta. Intelegeam atunci care este potentialul pietei de capital si pana unde ma pot dezvolta, in timp ce piata de asigurari era in deschidere atunci, din nou cu cresteri frumoase – desigur de la o baza foarte mica – asadar, era un domeniu promitator alaturi de care mi-am dorit sa « cresc » si cred ca a fost un moment foarte bun atunci. Bineinteles, au existat si alte momente dificile si in aceasta perioada in care am lucrat in strainatate, dar au fost mai degraba personale pentru ca o expatriere inseamna niste schimbari, o adaptare la o cultura noua, sunt niste « smulgeri » care sunt foarte dificile, dar care sunt si extrem de sanatoase pe termen lung.

WS.ro: Care a fost cea mai buna decizie de business pe care ati luat-o? In ce context?

Emilia Bunea: Ne plac in general deciziile care aduc o dezvoltare, o crestere. Sigur ca au fost si astfel de decizii. Ma gandesc, de pilda la decizia de a construi si de a lansa spitalul Euroclinic; am fost vicepresedinte si CFO intr-o companie de asigurari la acel moment si bineinteles ca avut un rol important in aceasta decizie. A fost un mare risc, pentru ca era prima astfel de incercare in Romania. Dar, s-a dovedit a fi una corecta.

WS.ro: De ce ati ales MetLife? Este diferita ideea de business olandeza fata de cea americana?

Emilia Bunea: Exista diferente intre cultura olandeza si cea americana. Cultura americana, si a Metlife implicit, este mai pragmatica si mai axata pe rezultate. Dar, pentru mine alegerea a fost mai degraba dictata de dorinta mea de a ma intoarce in business in prima linie, iar aceasta posibilitate nu exista intr-un termen previzibil in compania la care am lucrat, in timp ce MetLife mi-a oferit aceasta posibilitate si, mai mult, in tara mea de care trebuie sa marturisesc ca imi era dor.

Citeste si:

    WS.ro: Cu siguranta ati citit raportul ASF pe 2013, unde Metropolitan Life apare cu PBS de 141 mil. lei si o cota de piata de 8,6% pe asigurari de viata. Este « suficient » pentru una dintre cele mai mari companii americane pe piata locala?

    Emilia Bunea: Cifrele sunt doar partiale prezentate in raportul ASF. Avem specificitatea fuziunii intre Alico Asigurari cu fosta Aviva Asigurari. La Metropolitan Life, am avut prime brute subscrise in valoare de 262 de milioane de lei si cota de piata de 16%. Acesta este punctul meu de plecare.

    Nu cred intr-o piata care pe termen lung poate sa ramana atat de concentrata. Nu trebuie sa vorbim atat de mult despre cota de piata si piata romaneasca cu 0,3% grad de penetrare este foarte mica pentru potentialul pe care-l are. In momentul in care vom patrunde prin acest « tavan de sticla », daca vreti, si vom deschide piata larga, incepem sa vorbim despre alte dimensiuni, sunt convinsa ca si cotele de piata se vor distribui mai mult decat sunt ele in momentul de fata. Cu siguranta nu vorbim despre o anumita cota de piata, dar vorbim de dorinta de a fi lider.

    Citeste si:

      WS.ro: Subscrierile totale pe segmentul de asigurari de viata au scazut anul trecut cu 9,33%, de la 1.803 mil. lei la 1.634 mil. lei, dupa un interval de patru ani de cresteri. Exista cu adevarat acel potential de crestere tot laudat in ultimii ani?

      Emilia Bunea: Sunt doua aspecte aici: unul de termen cu adevarat lung si unul de termen mediu. Pe termen cu adevarat lung, potentialul pietei exista dar pentru a-l concretiza vor fi necesare, dupa cum sigura s-a spus de multe ori, niste ingurajari, in special, pe partea de deductibilitate fiscala. Am vazut acest lucru peste tot in tarile din jur. Pietele din Ungaria si Polonia au crescut semnificativ in momentul in care s-a oferit deductibilitate pentru diverse produse de asigurari de viata. Cu siguranta acesta ar fi un declic pentru a activa acest potential.

      Sunt in aceasta tara aproximati 6 milioane de oameni cu venituri medii care au nevoie si isi pot permite asigurari. Pentru mine retailul este piesa de temelie. Acum, cum ajungem la acesti oameni, mecanismele in care ajungem la ei, uneori pot sa fie si corporate prin ceea ce se numeste employee benefits. Asadar, poate sa fie un mecanism de accelerare, dar cu siguranta nu singurul.

      Acum pentru ce s-a intamplat in ultimii cativa ani, asadar, tabloul de termen mediu, lucrurile nu sunt surprinzatoare, pentru ca ne aflam in urma unei crize. Primele brute subscrise sunt o combinatie intre vanzarile noi si ceea ce produce portofoliul existent. Ori, intr-o criza cand oamenii au avut nevoie de bani si au gasit aceste resurse, multi dintre acestia au reziliat politele, lucru care a dus – chiar daca vanzarile noi continuau sa fie pe un trend plat sau ascendent – primele subscrise in jos.

      Acum ne revenim din criza, cu un recul fata de restul economiei, pentru ca serviciile financiare tind sa faca asta si coada rezilierilor incepe sa se subtieze. Dar, o crestere cu adevarat semnificativa apare in conditiile deschiderii unei piete adiacente pietei de asigurari de viata cum ar fi cea de sanatate, unde cel mai simplu lucru de realizat ar fi deductibilitatea fiscala integrala - acum este partiala - de preferinta pe o suma similara cu cea de la pensiile private (400 euro) ce functioneaza.

      Revenind la mecanismul de deductibilitate care functioneaza si poate fi folosit, atat pentru asigurarile de viata, cat si pentru asigurarile de sanatate, prin nededucerea de catre angajatori in cazul acesta a contributiilor pentru acea parte de prima. Si, desigur, cadrul legislativ pentru reforma de sanatate ar fi foarte folositor daca ar crea spatiul pentru un pilon privat.

      Progresul este deocamdata lent. Au existat alte prioritati. Dupa cum stim, s-a definit un pachet de baza care este foarte larg. Trebuie insa sa ne intrebam cu facem sanatatea pana la urma sustenabila pentru intreaga populatie pentru ceea ce pot atat Guvernul cat si companiile private.

      Cine este Emilia Bunea?

      MetLife a numit-o pe Emilia Bunea in calitate de Chief Executive Officer (CEO) al Metropolitan Life, incepand cu 1 iulie 2014. Emilia Bunea preia aceasta pozitie de la Theodor Alexandrescu, care a condus cu succes operatiunile MetLife in Romania timp de noua ani. Numirea Emiliei Bunea este in curs de aprobare din partea autoritatilor locale.

      Anterior acestei numiri, Emilia Bunea (44 ani) a detinut functia de Chief Financial Officer la ING Group, segmentul ING Asigurari Europa, in sediul central din Amsterdam. Cariera sa cu ING a inceput in anul 2007, cand s-a alaturat ING in pozitia de CFO pentru operatiunile de asigurari de viata si pensii private, ulterior fiind desemnata Chief Executive Officer al ING Pensii. Anterior experientei in cadrul ING, Emilia a ocupat pozitii ca Director General Adjunct si CFO la Interamerican Group (in prezent Eureko Romania) in perioada 2000 - 2007 si roluri executive in cadrul companiilor Capital Securities si Comtel Rom.

      Emilia detine o certificare CFA (Chartered Financial Analyst) din partea CFA Institute U.S., un Executive MBA la Universitatea Washington, Seattle, si un BA in Inginerie Software la Facultatea de Automatica Bucuresti.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Marius Alexandru Stanciu
      Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


      Setari Cookie-uri