"Exista in prezent un trend al cresterii competitiei in piata colectarilor de creante, stimulata de faptul ca industria dispune de potential de crestere in special pe zona de corporate, care nu s-a dezvoltat la fel de mult ca retailul. Daca acum doi ani erau aproximativ 10 jucatori in aceasta piata, acum este greu de spus.", apreciaza Tomasz Ignaczak (foto), directorul general al Kruk Romania, filiala locala a grupului polonez cu acelasi nume.

Tomasz Ignaczak afirma ca in prezent sunt si alte cinci sau sase companii care au intrat ori intentioneaza sa intre pe piata colectarii de creante din Romania. Dar, nu numai acestea. Pe langa companiile de profil, exista si foarte multi investitori globali interesati, in special, de segmentul de corporate. Acestia provin din Asia, mai precis Hong Jong, China, dar si din Londra sau Statele Unite, Elvetia s.a.m.d.. Aceasta tendinta face ca piata colectarilor de creante sa fie foarte dinamica, intr-o competitie pentu portofoliile vandute de banci tot mai acerba, in opinia managerului Kruk Romania.

Primul trimestru din acest an nu a adus si o crestere notabila a afacerilor recuperatorilor de creante com­parativ cu acelasi interval din 2013, dar Tomasz Ignaczak nu se arata ingrijorat, deoarece, de obicei, avansul este consemnat in a doua par­te a anului, moment in care majoritatea bancilor incear­ca sa-si cosmetizeze portofoliile. "Piata colectarii de creante a fost destul de calma in prima parte a anului si similara cu evolutia din aceeasi perioada de anul trecut, insa in al doilea semestru ne asteptam la mai multe tranzactii, in special din domeniul bancar.".

Negocieri intre banci si recuperatori se deruleaza frecvent, mai ales in ceea ce priveste vanzarea unor portofolii de credite ipotecare catre firmele de colectare de creante, insa discutiile nu au trecut de nivelul pretului, spune Tomasz Ignaczak, din moment ce bancile nu sunt inca fortate sa vanda. "Au fost anumite remarci ale BNR cu privire la dimensiunea creditelor neperformante din bilanturi si asupra pierderilor. Din cate stiu, din indicatiile BNR, bancile comerciale ar trebui sa gaseasca solutii in acesta privinta astfel incat sa reduca din creditele neperformante.", spune Tomasz Ignaczak.

"In momentul de fata, toata lumea investeste in portofolii."

Piata colectarilor de crente din Romania atrage investitori deoarece a fost profitabila pana acum, dar nu putem afirma ca oricati bani investesti vei obtine neaparat si profit. "Nu este asa usor! Conteaza sa ai o buna organizare si sa dezvolti procesul de colectare. Dar, o competitie mai mare inseamna preturi mai mari pentru portofoliile bancilor si implicit si costuri mai mari pentru industrie. Astfel, cred ca vor fi investitori care, pe termen lung, desi au investit foarte multi bani, vor considera piata din Romania neprofitabila in lipsa unui model de business sustenabil.", crede Ignaczak.

El a adaugat ca "in momentul de fata suntem in situatia in care toata lumea investeste, dar rezultatele se vor vedea in urmatorii 2-3 ani. Nu este usor sa fii profitabil in aceasta piata. Unul dintre motive este calitatea portofoliilor, care, comparativ cu alte tari europene, este mai redusa.".

In opinia sa, diferenta este uneori este mai mare sau mai mica, si tine de informatiile despre persoanele indatorate de care compania de recuperare crente dispune in portofoliile cumparate si de dimensiunea medie a creditelor accesate, care, spre exemplu, in Romania sunt mai mari decat in Polonia. "Daca ai o valoare mai mare a creditului este mult mai greu sa il colectezi. In alte tari existau mai multe restrictii in a acorda credite si in perioada de prosperitate, din 2007, pe cand in Romania nu prea erau in acea vreme. Sunt asltfel mai multi factori care actioneaza asupra calitatii portofoliiilor. Daca esti aici pe termen lung vei tine cont de acest aspect, insa daca esti nou pe aceasta piata te intereseaza doar investitia.", afirma Tomasz Ignaczak.

In consecinta, calitatea unui portofoliu depinde in ultima instanta de banca vanzatoare, noteaza managerul Kruk. "Depinde, astfel, de contractele care au fost in spatele acelor produse. Unele banci au avut politici extrem de stricte astfel incat calitatea creantelor este superioara si creditorii au verificat mai atent cui ii acordau finanitarea. Altele au fost mai usor dispuse sa acorde credite si in conditii mai putin stricte, iar in aceste cazuri, de obicei calitatea, portofoliiilor este mai redusa. In general, insa, pentru Romania se mentine un anumit tip de calitate a portofoliului achizitionat de la banci si nu vedem o depreciere. Mai mult sau mai putin este la fel ca in anii precedenti.".

La sfaristul anului trecut, Kruk Romania avea un portofoliu de creante de 1,3 miliarde de lei, iar in acest an compania de colectare de creante a mai cumparat credite neperformante de la banci de 143 milioane de lei, suma care conform estimarilor lui Tomasz Ignaczak reprezinta jumatate din investitiile realizate in aceasta piata in 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri