Banca Mondiala va acorda Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) asistenta tehnica pentru transformarea structurii institutionale si organizationale a autoritatii, in baza unui memorandum semnat marti.

Obiectivul memorandumului este sprijinirea ASF in vederea optimizarii arhitecturii organizationale in linie cu mecanismele potrivite pentru o autoritate de supraveghere financiara multi-sectoriala integrata si imbunatatirea cadrului de reglementare simultan cu intarirea mecanismului de supraveghere din cadrul autortatii, potrivit Mediafax.

Conform memorandumului, o echipa de experti ai Bancii Mondiale va evalua si va oferi recomandari ASF pe mai multe paliere legate de structura organizationala si pentru optimizarea proceselor interne. Un prim obiectiv este intarirea capacitatii institutionale integrate si intarirea functiei de supraveghere in cele trei sectoare, si anume asigurari, piata de capital si pensii private.

Eficientizarea costurilor si a resurselor

De asemenea, expertii vor analiza functiile de suport si arhitectura multi-departamentala si vor face recomandari pentru eficientizare din punct de vedere al costurilor si resurselor alocate. Analiza va urmari si evaluarea infrastructurii de tehnologie a informatiei si va examina modalitatile prin care anumite procese pot fi automatizate.

Totodata, analiza va identifica zonele de expertiza comuna pentru cele trei piete supravegheate de ASF si va propune abordari de supraveghere integrata si recomandari pentru cadrul de reglementare, astfel incat ASF sa poata asigura sustenabil atat dezvoltarea pietelor, cat si mentinerea stabilitatii financiare.

"Acest memorandum face parte din viziunea de dezvoltare a ASF, ca autoritate integrata. Vrem sa crestem capacitatea de supraveghere eficienta si vrem sa beneficiem de cele mai bune strategii pe care expertii Bancii Mondiale le pot oferi. La final vor castiga atat consumatorii de servicii financiare non-bancare, cat si entitatile supravegheate. Eficienta inseamna costuri mai mici pentru toti pe termen lung si rezultate mai bune atat in ceea ce priveste dezvoltarea pietei, cat si stabilitatea financiara", a declarat presedintele ASF, Misu Negritoiu, intr-o conferinta de presa.

Disponibilizari la ASF, incluse in plan

El a adaugat ca rezultatele analizei expertilor Bancii Mondiale vor fi disponibile la finele lunii august, iar in septembrie sau octombrie vor fi puse in aplicare primele masuri, care vor viza, printre altele, si anuntarea numarului de angajati ASF care vor parasi institutia.

"Obiectivul meu este ca in trei ani sa digitalizam complet activitatea ASF. Vreau ca institutia sa devina un Digital ASF. In prezent, aproape totul este manual. Vrem sa analizele sa fie realizate automat, sa avem o reactie ma buna si mai eficienta a institutiei la evenimentele care au loc pe cele trei piete reglementate", a spus Negritoiu.
Seful ASF a spus ca institutia va accesa fonduri europene pentru informatizarea activitatii, cererea de finantare fiind deja depusa la Ministerul Fondurilor Europene.

"Acum o luna am depus o cerere de finantare pentru informatizarea ASF prin fonduri europene. Proiectul a fost estimat la 5 milioane de euro. In prezent avem mai multe sisteme IT de la diversi furnizori, care nu pot fi integrate", a afirmat Negritoiu.

Prezenta la eveniment, directorul pentru Romania al Bancii Mondiale, Elisabetta Capannelli, a afirmat ca institutia a semnat un acord pentru realizarea unei analize-diagnostic la nivel inalt pe probleme de reglementare, de supraveghere si de organizare, scopul fiind ca ASF sa aiba cea mai buna structura si cele mai eficiente procese institutionale.

"Noi credem ca eforturile de reforma ale ASF vor da tonul pentru modernizarea celor trei piete pe care autoritatea are atat un rol de dezvoltare, cat si unul de supraveghere. ASF a fost infiintata in urma comasarii celor trei institutii autonome cu atributii si prerogative in piata de capital, asigurari si pensii private. O abordare institutionala integrata si eficienta va fi utila pentru toti participantii de pe piata, asigurand stabilitatea si dezvoltarea acestor sectoare", a spus Capannelli.

Costul programului comun ASF - Banca Mondiala este de 173.040 dolari, din care aproximativ un sfert reprezinta contributia ASF, diferenta fiind o finantare nerambursabila acordata de Banca Mondiala. Proiectul de evaluare si analiza se deruleaza pana la data de 28 august, iar rezultatele complete si recomandarile expertilor Bancii Mondiale vor fi disponibile si se vor putea implementa dupa data de 1 septembrie.

ASF si-a inceput activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri