Rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-au redus in iulie cu 328 milioane euro, la 30,9 miliarde euro, dupa ce la jumatatea anului se situau la 31,23 miliarde euro, in principal ca urmare a reducerii rezervelor minime in valuta de la 18% la 16%, aplicabila din 24 iulie-23 august.

In iulie, BNR a consemnat intrari de 746 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si altele, potrivit unui comunicat transmis vineri de banca centrala, noteaza Mediafax.

Totodata, iesirile de valuta au totalizat 1,07 miliarde euro, rezultate din impactul intrarii in vigoare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta de la 18% la 16% incepand cu perioada de aplicare 24 iulie - 23 august, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, plati din contul Comisiei Europene si altele.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,22 miliarde euro. Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 iulie au fost de 34,13 miliarde euro, fata de 34,44 miliarde euro la 30 iunie. Platile scadente in august in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza circa 487 milioane euro.

Citeste si:
Rezerva BNR, minus un miliard de euro in ianuarie. Unde s-au dus banii
Rezerva BNR a scazut cu mai...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Rezervele valutare ale BNR au coborat la 33,8 miliarde de euro