Conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele in valuta si la 12% pentru lei, masura fiind anticipata de majoritatea analistilor.

Economistul UniCredit Tiriac Bank Mihai Patrulescu apreciaza ca in prezent impactul taierii de dobanda va fi foarte limitat, intrucat dobanzile din piata sunt deja sub nivelul dobanzii cheie, insa pe termen mediu bancile vor avea mai degraba un confort moral datorita acestei masuri, in sensul ca si atunci cand lichiditatea nu va mai fi in exces si dobanzile din piata vor creste se vor putea imprumuta la o dobanda foarte mica de la BNR.

"Estimam ca pe nou ciclu de relaxare monetara, dobanda cheie va cobori la 3% pana la finalul anului viitor" - Mihai Patrulescu, senior economist UniCredit Tiriac Bank

In acelasi timp, economistul Dan Armeanu se teme ca si aceasta noua taiere de dobanda cheie se va reflecta in dobanzile oferite de banci la depozite si prea putin in cele la credite. "Diferentialul de dobanda este in continuare foarte mare si ma astept ca si aceasta reducere de dobanda cheie sa descurajeze economisirea, iar cel mai mult va profita statul la emisiunile de tituri de stat", a spus, pentru wall-street.ro, profesorul de economie Dan Armeanu.

Analistii din cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza ca dobanda cheie va ajunge la 3% pana la finele anului viitor. Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis la 1 iulie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%. Analistii considera, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al asociatiei, ca banca centrala ar putea reduce dobanda cheie la 3,25% pana la finalul anului, jumatate dintre acestia fiind de parere ca scaderea ar putea fi decisa in sedinta CA din 4 august, cand va fi aprobat si raportul asupra inflatiei.

Retail jobs

Mai mult, scaderea ar continua pe parcursul anului viitor astfel incat sa ajunga la un nivel de 3% la finele lui 2015. Urmatoarele sedinte ale CA BNR ulterioare celei din 4 august sunt programate pentru 30 septembrie si 4 noimebrie, in cea din urma fiind analizat si aprobat ultimul raport asupra inflatiei din acest an. Analistii estimeaza ca rezervele minime obligatorii la lei ar putea fi reduse la 10% pana la finele lui 2014 si la 8% pana la sfarsitul anului viitor, in timp ce RMO in valuta s-ar mentine la 16% in acest an, pentru a cobori la 14% anul viitor, cel mai prrobabil in decembrie. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a admis, dupa sedinta CA din iulie, ca banca centrala ar putea decide o noua reducere a dobanzii cheie, in masura in care traiectoria de scadere a inflatiei este una de durata.

"A fost bine pozitionata pana acum (rata dobanzii de politica monetara, situata la 3,5% -n.r.), suntem intr-un proces de considerare, ca sa nu zic de reconsiderare, sa vedem in ce masura traiectoria (inflatiei - n.r.) este una de durata", a spus Isarescu. Guvernatorul a punctat ca membrii CA vor tine cont la deciziile viitoare privind dobanda cheie de faptul ca dobanzile la depozite au ajuns real negative in multe tari, iar bancile locale se grabesc sa reduca dobanzile la economii, nu la credite, atunci cand BNR opereaza reduceri ale dobanzii de politica monetara.

"Traim intr-o perioada in care in multe tari are loc o represiune financiara, cel care economiseste este intr-un fel penalizat cu dobanzi real negative. Personal - si am vazut ca majoritatea membrilor CA, ca sa nu spun toti, impartasesc acest punct de vedere - nu vad deloc necesara, ca sa nu spun ca mi se pare neeficient sau chiar periculos, o alunecare in directia in care si Romania sa descurajeze economisirea. Este un punct de vedere foarte important in deciziile noastre viitoare, mai ales ca stim ca bancile, daca noi vom misca rata de politica monetara, primul lucru pe care il fac este sa reduca rata dobanzii la depozite, nu la credite", a precizat seful BNR.

Citeste si:
BNR a pastrat dobanda de politica monetara la 1,75% pe an
BNR a pastrat dobanda de...
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri