Preluarea AXA de catre Astra, conditionata de majorarea capitalului Astra si iesirea din redresare

Aprobarea tranzactiei prin care Astra va prelua subsidiara din Romania a grupului francez AXA este conditionata majorarea capitalului social al Astra si redresarea financiara a companiei, se arata intr-un raspuns al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"Planul de redresare financiara pentru Astra Asigurari a fost prezentat de catre administratorul special KPMG Advisory si aprobat de catre ASF in data de 7 aprilie 2014. Planul prevede si eventuala achizitie a subsidiarei din Romania a grupului AXA de catre Astra, dupa majorarea capitalului social facuta de catre actionarii Astra si dupa redresarea financiara a companiei. Acestea sunt preconditii pentru potentialul achizitor in vederea incadrarii in prevederile legale privind preluarea unei alte companii", potrivit unui comunicat ASF, citat de Mediafax.

Reactia ASF survine unei cereri a proprietarului Astra, The Nova Group Investments Romania (TNG), prin care a solicitat un raspuns oficial referitor la aprobarea tranzactiei prin care asiguratorul urma sa preia subsidiara din Romania a grupului francez AXA, operatiune inclusa de administratorul special al Astra in planul de redresare. Astra Asigurari este controlata indirect de omul de afaceri Dan Adamaescu prin The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%.

"The Nova Group Investments Romania (TNG) solicita un raspuns oficial din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) referitor la aprobarea tranzactiei prin care compania de asigurari Astra (ATRA) urma sa preia subsidiara locala a grupului francez AXA. ASF a aprobat inca din luna aprilie un plan de masuri, realizat de administratorul special KPMG Advisory, care prevede preluarea AXA Life Insurance Romania ca parte integranta a recapitalizarii Astrei", se arata intr-un comunicat al TNG.

In prima parte a lunii iunie, presedintele ASF, Misu Negritoiu, a declarat ca Astra nu se califica pentru preluarea altui asigurator. "Cand esti in redresare financiara vinzi, nu cumperi", a declarat Negritoiu la 12 iunie intr-o conferinta de presa.

Citeste si:
ICCJ obliga FGA sa ridice plafonul aplicat regreselor pe CASCO
ICCJ da castig de cauza...

In noiembrie 2013, grupul francez AXA a anuntat ca vinde operatiunile din Romania catre Astra Asigurari, tranzactie care presupunea preluarea unui numar de aproximativ de 40.000 de contracte, in vigoare la finele lunii septembrie 2013. "Desi au trecut aproape patru luni de la aprobarea planului de redresare, nu a avut loc nicio majorare de capital pentru Astra, nefiind indeplinita preconditia ca achizitorul sa-si dovedeasca soliditatea financiara. ASF a fost permanent in contact cu partile interesate si le-a comunicat termenii aprobarilor conditionate. Prioritatea planului KPMG este redresarea financiara a companiei Astra, prin infuzie de capital de la actionarii companiei sau de la investitori noi", se mai spune in raspunsul ASF.

ASF a instituit in luna februarie procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra Asigurari, a suspendat conducerea si dreptul de vot al actionarilor si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special. Prin instituirea procedurii de redresare financiara, ASF a solicitat asiguratorului sa majoreze capitalul social cu 490 milioane de lei in urmatoarele 12 luni, din care 70 milioane de lei intr-o prima faza.

Cresterea capitalului social este parte a planului de redresare a Astra, aprobat de ASF la 7 aprilie. La finele lunii iunie, KPMG Advisory a aprobat majorarea capitalului social al asiguratorului cu 70 milioane lei, de la 192,7 milioane lei la 262,7 milioane lei, prin aportul actionarilor societatii. Majorarea de capital va fi efectuata prin emisiunea a 26,3 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 2,66 lei/actiune, se arata intr-un anunt publicat pe Bursa de Valori Bucuresti.

Oferta poate fi subscrisa doar de actionarii companiei, proportional, iar actiunile ramase nesubscrise vor fi anulate. Data de inregistrare a actionarilor care pot subscrie in cadrul ofertei este 14 iulie 2014, se mai arata in anunt. Perioada in care va fi derulata operatiunea va fi stabilita dupa selectarea unui intermediar si dupa ce acesta va intocmi anuntul de oferta si prospectul.

Citeste si:
Filiala din Romania a grupului AXA a fost preluata de catre VIG
AXA Life Insurance, filiala...

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri