Cursul BNR a crescut miercuri cu 2,05 bani, la 4,4455 lei/euro, atingand astfel un maxim al ultimelor doua saptamani, in contextul unor volume medii in tranzactiile de pe piata interbancara si cu presiune asupra monedelor din regiune.

Dolarul a fost cotat de BNR la 3,3278 lei, in crestere cu 2,32 bani comparativ cu ziua anterioara, la cel mai ridicat nivel incepand de la sfarsitul lunii ianuarie. Pentru francul elvetian, banca centrala a anuntat un curs de 3,6575 lei, in crestere cu 2,26 bani. La fel ca euro, francul se afla la maximul a peste doua saptamani, informeaza Mediafax.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. Cu putin inainte de ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat in piata interbancara la 4,4450 - 4,4460 lei, dupa ce marti in jurul orei 16:30 a fost tranzactionat de bancile comerciale la 4,4390 lei, nivel la care a deschis si ziua de miercuri.

Minimul primei parti a zilei s-a situat la 4,4377 lei/euro, iar maximul la 4,4465 lei/euro, in contextul unor schimburi pe piata interbancara de circa 70 de milioane de euro, nivel mediu pentru o zi de vara, dar la mai putin de jumatate fata de o zi obisnuita. In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,1% fata de euro, iar zlotul a pierdut 0,3%.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut miercuri la 0,7% - 1,2%, de la 1,01% - 1,51% pe an in ziua anterioara. Dobanzile continua sa fie sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an si peste dobanda practicata de banca centrala la facilitatea de depozit, de 0,5% pe an.

Citeste si:
Șeful pe financiar al ING avertizează tinerii: Ajustați cheltuielile!
Șeful pe financiar al ING...

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au scazut, la 0,8% - 1,3% pe an, de la 1,08% - 1,58% pe an in sedinta de miercuri. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat la 2,08%, de la 2,10%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
COVID-19 | Wizz Air lansează opt rute noi din Viena, inclusiv spre Constanța
Setari Cookie-uri