Banca Nationala este pregatita sa apropie dobanzile interbancare de rata dobanzii de politica monetara, in ciuda incertitudinilor privind fluxurile internationale de capital, pentru ca bancile au nevoie de stabilitatea dobanzilor pentru a relua creditarea, chiar daca acest lucru se va reflecta in curs, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Intr-o asemenea situatie nu putem sa ramanem la infinit. Am venit si cu dobanda foare jos, nu mai avem inflatie, deci micsoram jocul dobanzilor. Sa vedem cine se va misca mai mult, rezerva, cursul de schimb, asta nu pot sa va spun acum, chiar daca as stii nu v-as spune-o. Dar ca suntem pregatiti sa apropiem mai mult dobanzile in piata de rata dobanzii de politica monetara, da, pentru ca si bancile au nevoie de o mai mare stabilitate a dobanzilor", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, conform Mediafax.

El a explicat ca BNR a lasat in ultimii ani sa se decupleze dobanzile in piata de rata de politica monetara pentru ca Romania are particularitati de piata de capital nu prea adanca si volume mari de intrari, "nu pentru Londra", care puteau duce la miscari de curs de 10-15%. "Ceea ce am facut nu este nou, facem din 2006, ne-am mai certat cu bancile, ne-am spus si cuvinte frumoase, dar am tinut aceasta varianta avand in vedere particularitatile Romaniei, faptul ca a avut o inflatie ridicata, am fost ramasi in urma in ceea ce priveste dezvoltarea pietelor de capital, piete inguste cu potential mare de variatii de curs, cu miscari relativ mici de capital pentru Londra, dar mari pentru noi", a completat guvernatorul BNR.

Ratele dobanzilor pe piata interbancara sunt mult sub rata de politica monetara, chiar dupa taierea operata luni de BNR, de la 3,5% la 3,25% pe an. Dobanzile pe o zi se plasau miercuri pe piata interbancara la 0,7% - 1,2% pe an, cele la saptamana la 0,8% - 1,3% pe an, cele la trei luni la 1,58% - 2,08% pe an, iar pentru depozite la un an la 1,88% - 2,63%. BNR a redus luni inca o data prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.

Citeste si:
Coronavirus| BNR reduce dobânda cheie cu 0,50 puncte procentuale
Coronavirus| BNR reduce...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Leul a pierdut teren în raport cu principalele valute
Setari Cookie-uri